Malé Gábince vzala dopravní nehoda celou rodinu, sama přežila jen zázrakem

Do sbírky přispěl každý, kdo přišel na hokej. Lidé rozhodně nešetřili
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Čtyřletá Gábinka je obyčejná milá holčička, která ještě v létě měla všechno, co mají děti mít. Hlavně milující rodinu - maminku, tatínka a brášku, který měl po prázdninách nastoupit do první třídy. Pak ale přišel okamžik, který změnil úplně všechno…

Stalo se to cestou na dovolenou, kterou si mladá rodina chtěla opravdu užít. Na cestě ale přišla tragédie, jakou si nikdo z nás ani nechce představit. Dopravní nehoda poblíž středočeské obce Horky připravila o život oba rodiče i bratra dívky. Tragédie byla umocněna tím, že jedním z jejích účastníků byla kromě dvou osobních automobilů také cisterna, jejíž řidič kritickou situaci, kterou ale podle všech předpokladů nezavinil, nezvládl a celý automobil se převrátil do příkopu právě na osobní automobil rodiny malé Gábinky.

Bylo jasné, že přežití v troskách doslova slisovaného automobilu by bylo skutečným zázrakem. Jak se také brzy ukázalo, tři ze čtyř členů rodiny neměli nejmenší šanci dostat se ze zbytků auta živí. Skutečným zázrakem potom bylo vyproštění čtyřleté dívky. 

Vyšetřování nehody bylo složité

Za dopravní nehodu může podle dosavadních poznatků neuvážené předjíždění řidiče druhého osobního automobilu, který se rozhodl, že nepojede za cisternou. Při jejím předjíždění ale nezvládl řízení a o nákladní automobil zavadil. Jeho řidič pan automaticky zaregoval stržením volantu, cisterna se ale dostala do potíží a následně se převrátila. Bohužel právě na projíždějící osobní auto s mladou rodinou. 

Okříšky se rozhodly pomoci

Podle starosty obce Okříšky, odkud posádka zdemolovaného auta pocházela, se jednalo o spokojenou rodinu, která připravovala staršího syna na vstup do školy a radovali se z dětí. Nic z toho již bohužel není pravda.

Jediné přeživší z celé rodiny, malé Gábinky, se ujala rodina jejího strýce, který má také dceru v podobném věku. Přestože je o dívku nyní postaráno, obec Okříšky se k celé věci postavila velmi srdnatě a vyhlásila sbírku, která by měla dívce pomoci alespoň finančně.

Dobrých lidí je mezi námi hodně

A výzva padla na úrodnou půdu. Již k 11. říjnu bylo na sbírkovém účtu více než 2,7 milionu korun, přičemž peníze chodí nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Švýcarska, Polska nebo Ruska či ze Spojených států.

Pomoci můžeme všichni

“Gábinka je šikovná čtyřletá holčička z Okříšek na Třebíčsku, která přišla vinou tragické nehody o své nejbližší. Rodiče a bratříčka jí nikdo nenahradí, další cestu životem jí ale můžeme alespoň z části společně usnadnit,” píše na webu obce její starosta pan Zdeněk Ryšavý a uvádí i číslo speciálně zřízeného konta: 123 - 312750257/0100.

Jen z okolí obce, kde se nehoda stala, již přispěly desítky lidí, hokejová mužstva z nedaleké Čáslavi a Třemošnice dokonce na konto pro Gábinku věnovala celý výtěžek ze vstupného na jeden ze vzájemných zápasů. Přispěli tak více než šedesáti tisíci. Sbírka běží již od září a přispívat do ní lze až do konce ledna příštího roku.

Klíčová slova: