Fotografie s americkým vojákem za peníze. Populární atrakce v Berlíně končí

Atrakce Checkpoint Charlie končí
 

Krátce před třicátým výročím pádu berlínské zdi německé hlavní město zakázalo jednu z turistických atrakcí, která rozdělení metropole připomínala. Jedno z bývalých kontrolních stanovišť, takzvaný Checkpoint Charlie, už nebudou smět "střežit" muži v uniformách amerických vojáků. Za společné fotografie totiž od turistů požadovali peníze - podle berlínské radnice často velmi nevybíravě.

"Provozovateli jsme sdělili, že s okamžitou platností přestáváme atrakci trpět," uvedla radnice berlínské části Friedrichshain-Kreuzberg, na jejímž území se Checkpoint Charlie nachází.

K zákazu městská část přistoupila kvůli stížnostem turistů i místních. Muži převlečení za americké vojáky totiž na návštěvníky německého hlavního města nevybíravě naléhali, aby jim za společnou fotografii u kontrolního stanoviště zaplatili.

Turistická atrakce

Podle bulvárního listu Bild, který o konci jedné z nejznámějších berlínských turistických atrakcí informoval, žádali falešní vojáci za jednu fotografii čtyři eura. Denně si tak mohli přijít na 1 500 až 5 000 eur (zhruba 38 000 až 128 000 Kč). "Vojáci" navíc nabízeli orazítkované papíry připomínající víza, za které turisté rovněž platili.

Ředitel společnosti, pro kterou zhruba desítka mužů v amerických uniformách na někdejším kontrolním stanovišti pracovala, listu Bild řekl, že kvůli zákazu z radnice musel už propustit šest zaměstnanců. Na místo se ale chce Tom Luszeit pokusit vrátit.

Německá demokratická republika (NDR) začala 13. srpna 1961 oddělovat západní Berlín ostnatým drátem a budovat berlínskou zeď, aby zabránila svým občanům v útěku přes propustnou hranici do druhé části města. O měsíc později americká armáda postavila Checkpoint Charlie, aby umožnila vojákům a diplomatům pohyb mezi oběma částmi Berlína.

Klíčová slova:
USA