Alkohol tester jako ochránce vašeho řidičského průkazu. Pro koho je který?

Chcete vědět, jak jste na tom po divokém večírku?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Vánoční svátky spojené s časem různých večírků, setkávání a oslavami konce roku si již bez nějaké té sklenky alkoholu nelze  skoro představit. Všechno by ovšem mělo mít své meze.

Je obecně známo, že působení alkoholu zpomaluje reflexy, narušuje psychomotoriku a oslabuje reakce organismu na vnější impulzy, na což bychom si měli dát zvláště pozor při řízení dopravních vozidel. I malé množství alkoholu se může za volantem stát nebezpečné jak pro nás, tak pro i pro ostatní účastníky provozu.

V naší zemi, jako v mnoha jiných, je otázka množství alkoholu v krvi při vykonávání některých funkcí, jako je řízení auta nebo vykonávání profesních povinností, právně upravena. Jeho porušení může vést až k pokutě 50 000 Kč, ztrátě řidičského průkazu a riziku ztráty zaměstnání.

Jak tedy nejlépe poznat, kdy je čas usednout za volant nebo se ujistit, že po bujarém večírku budeme schopni vykonávat pracovní povinnosti? Jedno z nejefektivnějších řešení je pořídit si alkohol tester.

Co dokáže?

Alkohol tester dokáže naměřit nejen množství promile, ale také koncentraci alkoholu ve vydechovaném vzduchu a každý alkohol tester je určen pro konkrétní zemi dle jejích právních norem.

Záleží také, za jakým účelem budete alkohol tester používat. Na trhu existuje celá řada přístrojů. Liší se cenou, kvalitou a hlavně druhem použitého senzoru, tedy rozsahem a přesností měření. Nejdostupnější alkohol tester je s polovodičovým senzorem. 

Jaké typy pro jaké příležitosti?

Pokud se chystáte usednout za volant a bez řidičáku se opravdu neobejdete, potřebujete větší přesnost a opakovatelnost výsledků, hodí se pro vás digitální auto tester AL-7000. Ten jsme našli za nejlepší cenu 1 775 Kč a první kalibrací zdarma.

Podle Heureky je za rok 2017 produktem roku polovodičový tester AL- 5500 za 1 375 Kč, který je vyhledávaný pro svou snadnou obsluhu, design a nevelký rozměr.

Provádění pravidelných a důkladných testů bude vyžadovat tester s elektrochemickým čidlem. Za zmínku stojí profesionální elektrochemický alkohol tester  PRO X- 5, za 2 600 Kč včetně první kalibrace.  

Německá společnost Dräger, která je přední výrobce diagnostické techniky, doporučuje osobní tester Dräger 3820 na knoflíkové baterie. Využívá ho i policie a firmy pro testování střízlivosti zaměstanců. Nejlevnější jsme našli za  6 270 Kč včetně dopravy.

Důležité je, že elektrochemické senzory jsou také často vyhledávané pro svou přesnost, kterou neovlivňují vnější faktory, jako například vykouření cigarety několik minut před testováním, což se u těch polovodičových může někdy stát. Alkohol testery s elektrochemickým senzorem též potřebují kalibraci dvakrát méně často než v případě slabších modelů, čímž se snižují provozní náklady.