Hory nabízejí krásné podzimní výlety. I nesportovci si mohou užít příjemnou dávku adrenalinu a úžasné zážitky

No není to nádhera?
 

Že už není krásné teplé počasí, které by přímo vybízelo k výletům za koupáním a lenošením ve stínu stromů? To je sice pravda, ale takový volný víkend nebo i jediný den, strávený na horách v začínajícím podzimu, má jistě také svoje kouzlo. Přes den je většinou ještě teplo a večer výletníky zahřeje teplý svetr a možná i něco dobrého k pití. Také se už vidíte zachumlaní v dece na balkoně nebo na zahrádce restaurace s výhledem na nejbližší horu?

Podzimní výlet ale samozřejmě může být i jednodenní, vždyť naše republika není tak veliká, abychom na hory nezvládli dojet prakticky odkudkoliv tak, že ráno vyjedeme (třeba i brzy) a večer jsme zase doma plni zážitků a nachozených kilometrů. Právě podzim má na horách svoje kouzlo - čistý voňavý vzduch, příjemné teploty, v nichž se nezapotíte ani při delší túře, možná i houby a volné stezky, na nichž se nemusíte tlačit s nespočtem dalších turistů, kteří vyrazili na prázdniny. Navíc i většina “atrakcí” je stále otevřena. Tak na co čekat?

Pro sportovce i pro ty méně zdatné

Jedním z nejznámějších horských středisek je pro Čechy Špindlerův Mlýn. Ten právě v tuto dobu nabízí prakticky vše z vyjmenovaného seznamu - jen ty houby není možné zaručit. Navíc je možné prožít tady den přesně podle svých představ, možností a fyzické kondice. Turistických stezek je zde a v okolí nepočítaně, není problém využít právě toto středisko jako výchozí třeba i k cestě na Sněžku. Nejste sportovci a překonávání vlastních limitů vám nic moc neříká? To vůbec nevadí. Můžeme se zaměřit na poněkud méně náročný, ale stejně zajímavý program.

Nahoru a zase dolů

Zajímavou možností, jak si mohou užít hory i lidé, kteří je sice milují, ale méně už touží po tom vrátit se z výletu “utahaní, ale šťastní”, je služba, kterou nabízí například právě areál Medvědín ve Špindlerově Mlýně, ale třeba i Černá hora v Janských lázních a další a další střediska - stačí si vybrat. V čem by mohl takový výlet spočívat? Na horu se sice můžeme vyšplhat po svých, ale také jsou tady lanovky. A ne - není ostuda je využít. Nahoře na hoře se pak budeme moci po krajině rozhlédnout a třeba i posedět, strávit kus příjemného dne. A dolů? Lanovka už je okoukaná a z kopce se jde vždycky lépe než nahoru. Takže pěší cesta je jistě dobrou volbou, kterou zvládnou i ti netrénovaní a jejich děti. Nebo je tu ještě i jiná možnost, kterou jistě přivítají děti, ale co si budeme povídat, i dospělí - sjet kopec na koloběžce!

Na koloběžce z kopce

Právě možnost vypůjčit si na horní stanici lanovky koloběžku a sjet hned několika trasami z hory dolů je zajímavou a lákavou možností zpestření výletu. Koho by nelákala? Pokud zůstaneme na zmiňovaném Medvědíně, máme dvě možnosti, kudy se vydat. Po červené se dostanete dolů mnohem rychleji a také s větší dávkou adrenalinu. Jde o sjezdovou trasu dlouhou přibližně 5,5 km, kterou je možné zdolat za přibližně půl hodiny. Pro milovníky klidné jízdy a nádherných pohledů do krajiny je pak k dispozici vyhlídková trasa dvojnásobné délky i času sjezdu, vedená po pozvolnějším klesání. Cestou si prohlédnete také Horní Mísečky, Labskou a Bedřichov. A pak už nezbyde nic jiného než vrátit koloběžku a vydat se za dalším programem nebo třeba na dobrý oběd.

KAM DÁL: Jediná bitva, kde měli Poláci převahu nad německými vojsky. Na Bzuře měli alespoň chvíli naději, bohužel marnou.