Místo, kde se zastavil čas. Skanzen v Kouřimi inspiruje k tomu přehodnotit pohodlí současného života

 

Ocitnete se trochu jako v pohádce nebo historickém filmu. Skanzen Kouřim je zcela unikátním místem, kde si vlastně nebudete připadat ani jako v muzeu. Byť vstoupíte brankou, zastavíte se u pokladny a zaplatíte vstup, následný zážitek je velmi autentický. Pojďme se na moment přenést do jiného století…

Doba se mění a s ní i architektura, životní styl a způsob života. Pracovat dnes můžete ve vyhřátých kancelářích, bydlet v luxusních bytech naplněných nejmodernější technologií a jídlo si objednáte donáškou z luxusní restaurace.

Samozřejmě tento model nepřísluší všem, ale základní úkony dne už jsou na hony vzdálené tomu, co vidíme v regionálním muzeu lidových staveb v Kouřimi. Procházka místním prostředím je totiž bez nadsázky cestou v čase. Objevte tradice a způsob života, který byl v minulosti samozřejmý, stejně jako je dnes internetové připojení nebo televize v obývacím pokoji. 

Nezapomeňte

Byť současný stav koronavirové pandemie pravděpodobně od 18. 12. 2020 kouřimský skanzen uzavře veřejnosti, je nutné mít na paměti, že by člověk neměl zapomenout na tak unikátní místo, které je poněkud schované v kontextu památek a muzeí v České republice. 

Kdo kdy navštívil velmi kvalitní expozici Národopisného muzea v Praze, může si být jistý, že tento oplocený pozemek v Kouřimi je opravdu něco speciálního. Nádherně udržovaný a zachovaný skanzen několika lidových domů, které jsou naplněné citlivou expozicí, je prostě nutné vidět. 

Nejenom proto, že zde na vlastní kůži pocítíte dobu dávno minulou, ale také z důvodu vzdělávání se nad příběhem jednoho národa a jeho tradičních zvyků. Současná uspěchaná doba podobné zastávky a procházky minulostí potřebuje jako jídlo sůl. Vzhledem k tomu, že se i díky současné krizové situaci naskytla příležitost změnit hodnoty, třeba právě kouřimský skanzen zahraje významnou roli a inspiraci k dalšímu směřování ve vašem životě. Tak zatopte v kamnech, nakrmte hospodářská zvířata a hurá na pole. Tohle totiž byla opravdová dřina. 

Lidová krása

Při návštěvě skanzenu se prostě neubráníte srovnání se současností. Velká míra pohodlí, které dnešní svět přináší, je často až za hranou a člověk tak postupně ztrácí kontakt s reálným životem. Oči se denně topí v chytrých telefonech, počítačích a televizorech, místo toho, aby každý z nás poznal, co je to opravdová práce a budování domova. 

Lidové muzeum v Kouřimi primárně shromažďuje stavby pocházející z území středních, východních a severních Čech. Na vlastní oči tak vidíte srovnání lidové architektury ze 17. až 19. století. Ve čtrnácti krásných obytných a hospodářských stavbách se vám přibližuje, jak vlastně vypadal život na venkově v minulosti.

Odborná kniha, výkladní skříň v muzeu ani filmový dokument nezajistí tak autentický zážitek jako dokonale upravené a zachované prostory, kde se zastavil čas. Návštěvníci se tak doopravdy ocitají v jiných časech a není těžké si představit, jak zde probíhá výuka v improvizované škole, chová se dobytek či že na peci spí rodina a otec na dvoře štípe dříví. Kromě toho je expozice spojená také s výkladem a náznakem tradičních lidových zvyků. Program muzea na období v roce přirozeně navazuje, což přináší další přidanou hodnotu návštěvy tohoto kouzelného místa, které je schované v krásném městě Kouřim. 

Kdo se tak chce něco dozvědět o vlastní minulosti a vzít si trochu inspirace do vlastního života, ať neváhá a v době mimo zákazy a rozkazy vlády kouřimský skanzen navštíví. 

KAM DÁL: Retro Vánoce za socialismu. Když Ježíšek musel bojovat s dědou Mrázem