Praha plánuje zrušit tantiémy pro členy vedení městských firem

Koalice se loni dostala do rozepře ohledně tantiém pro bývalé členy dozorčí rady Pražské plynárenské
 

Vedení hlavního města plánuje přestat vyplácet členům představenstev společností ve stoprocentním vlastnictví města jako součást odměn podíly na zisku, takzvané tantiémy. Radní schválili, že magistrát v tom smyslu změní stanovy firem a smlouvy s manažery. Už dříve radní schválili, že tantiémy se nebudou vyplácet členům dozorčích rad a výborů pro audit městských firem.

Podle schváleného dokumentu vytváří odměňování podílem na zisku bez stanovení jasných a měřitelných kritérií a bez možnosti požadovat navrácení peněz korupční potenciál. Podle vedení města je také nevyvážené s ohledem na různé činnosti firem a nezapadá do obecných kritérií pro odměňování, které magistrát připravuje v souladu s metodickými pokyny Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Loni se kvůli penězům hádali

„V neposlední řadě může také (odměňování podílem na zisku) vzbuzovat oprávněné negativní reakce veřejnosti zejména v době, kdy je město nuceno přistupovat k úsporným ekonomickým opatřením ve vztahu ke svým obyvatelům vzhledem k epidemiologické situaci,“ píše se také v dokumentu. Případné navázání odměn na prosperitu firmy by mělo být dále zohledněno v pohyblivé složce odměn.

Koalice se loni dostala do rozepře ohledně tantiém pro bývalé členy dozorčí rady Pražské plynárenské. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) kritizoval fakt, že představenstvo firmy složené ze zástupců koaličních stran schválilo vyplacení statisícových tantiém za rok 2018, které dostal i Piráty kritizovaný politik Karel Březina (ČSSD). Koaliční strany se následně dohodly na tom, že vzniknou jasná pravidla pro odměňování v orgánech městských společností.

Hlavní město je stoprocentním vlastníkem 12 firem, největší podle počtu zaměstnanců je dopravní podnik. Ve dvou vodohospodářských společnostech podíl města přesahuje 90 procent, v Pražské energetice drží 51 procent. Menšinový podíl pod deset procent má Praha v PPF bance, zhruba 46 procent drží v Kongresovém centru a 49 procent v Pražských vodovodech a kanalizacích.

KAM DÁL: Psychiatr Michálek: Antidepresiva mohou mít vedlejší účinky, některá se ale dají používat i během těhotenství.