Nový fond má podpořit biotechnologické start-upy miliardou korun

Fond bude cílit hlavně na spin off společnosti v přírodních vědách, medicíně a biotechnologiích
 

V Česku by měl letos vzniknout nový fond pro biotechnologické start-upy. Na podporu jejich zakládání a rozvoje má jít v příštích pěti letech více než miliarda korun. Nový fond je výsledkem spolupráce pražského biotechnologického inkubátoru i&i Prague a Evropského investičního fondu (EIF). 

První investice jsou v plánu už letos. Za Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV) o tom dnes ČTK v tiskové zprávě informoval Dušan Brinzanik. Inkubátor i&i Prague patří do inovačního ekosystému ÚOCHB.

Nová léčiva a další projekty

Fond bude cílit hlavně na spin off společnosti v přírodních vědách, medicíně a biotechnologiích, které pocházejí z akademických pracovišť v Česku a okolních zemí.

"Díky finančním prostředkům, které se k nám díky EIF dostanou, bude možné podpořit desítky projektů vývoje nových léčiv, diagnostiky nebo inovativních lékařských prostředků, které by jinak nemusely dostat šanci k dalšímu rozvoji," uvedl ředitel i&i Prague Jaromír Zahrádka.

Velký zájem je už teď

Ředitel uvedl, že už teď je velký zájem o tyto peníze pro start-upy ze strany tuzemských univerzit i dalších výzkumných institucí. Předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová upozornila, že v Česku dosud nebyl rizikový kapitál pro tyto spin-off společnosti příliš dostupný.

Podle Zahrádky jsou za dohodou o fondu dva roky intenzivních diskusí a splnit nároky EIF nebylo snadné. "Rozhodující pro EIF byla především kvalita výsledků výzkumných institucí, které s námi spolupracují, a také dosavadní úspěchy spin-off společností, jež již v portfoliu máme," dodal ředitel. K dalším institucím, které dříve přesvědčily EIF k investiční spolupráci, patří podle zástupců ÚOCHB například Univerzita v Manchesteru, Institut Karolinska v Solně nebo Katolická univerzita v Lovani.

Jak to bude fungovat?

Nový fond bude podle ÚOCHB založený v řádu několika měsíců. Ke spolupráci by se mělo, kromě inkubátoru a EIF, v budoucnu připojit také několik dalších investorů a partnerů.

Účelem spin-off firem je zhodnotit a využít duševní vlastnictví univerzit a výzkumných institucí. Univerzita či výzkumná instituce společnostem poskytuje licenční smlouvu na duševní vlastnictví, v některých případech také získává ve společnosti podíl. Biotechnologický inkubátor i&i Prague se věnuje právě vyhledávání a podpoře technologií vyvinutých v ČR a okolních zemích. Zaměřuje se na inovace v oblasti vývoje léčiv, diagnostiky a lékařských prostředků.

Evropský investiční fond (EIF) byl založený v roce 1994 za účelem pomoci malým a středním podnikům. Poskytuje rizikové investice zejména novým firmám a firmám zaměřeným na technologie.

KAM DÁL: Ivanka Trumpová se chystá na vstup do velké politiky. Guvernérka, viceprezidentka otce, nebo rovnou útok na Bílý dům?

Klíčová slova: