Jiří, vy pijete? ptají se vyděšení lidé. Ovčáček šokoval sprostými slovy

Hradní mluvčí Ovčáček bojuje za čest radní Hany Lipovské
 

Prezident Česka srší v posledních dnech nezvyklou aktivitou. Během jediného dne zvládá i několik státnických úkonů, včetně setkání s politiky či důležitými manažery. Jeho tiskový mluvčí má tak s prezentací všech akcí docela fičák. Jenomže ty kelímky a zloba, závist, zášť - ty z hlavy Jiřího Ovčáčka ne a ne zmizet. Věřme, že snad jen přepracovanost mu dovolila napsat vzkaz, který by měl z jeho oficiálního účtu raději co nejdříve zmizet. 

/OVČÁČKOVO OKÉNKO/ Na jednoho státního úředníka je toho v posledních týdnech opravdu hodně. Od sedmi dnů, které si vzal prezident ČR na rozmyšlenou k vyjádření ke kauze Vrbětice, se Jiří Ovčáček v podstatě nezastavil. To je pořád něco - jmenování dalšího ministra zahraničí, pirátovo osobní naléhání na informaci, jak se šéf zachová, když Poslanecká sněmovna PČR vysloví nedůvěru vládě. Noví generálové, připomenout vynechat Koudelku, videokonference B9, noví profesoři na VŠ, Den vítězství, Kobza a Benešová na kafíčko, poslat Česko na olympijské hry. Prezidentův mluvčí u všech těchto aktivit a neustále ve střehu, s twitterem po ruce. 

A také ten nepovedený pietní akt za oběti koronaviru, který nebyl v očích mluvčího "Hradu" vůbec nepovedený, ale naopak důstojný a jímavý. Alespoň tak se k němu vyjádřil Jiří Ovčáček, dojat atmosférou a hořícím III. nádvořím Pražského hradu dlouho do noci. Ještě celý den poté se nedokázal srovnat s tím, jak pietní akci v jeho očích dehonestovala opozice a média, případně i velká část veřejnosti, která už má "hradních" přešlapů tak nějak dost.

Hééé...

Pod tlakem emocí i práce a očekávaní dalšího perného dne s prezidentem nepomohla ani - jinak  často zklidňující - modlitba. Jiří Ovčáček nedokázal před usnutím ovládnout své prsty a vyťukal na svůj twitter: „Zeman na vozíku, hééé, neudrží se na nohou, hééé, plastové kelímky, hééé, foukal vítr, hééé. Znectít a nachcat na všechno. Ta ideologická nenávist je hnusná. Provázela každou společenskou krizi. Živila ji média a politici. A nezřídka skončila válkou. Převzato z FB.“ Vlna kritiky na sebe nenechala dlouho čekat, a objevily se i četné obavy o autorův vztah k alkoholu. 

Vy pijete? 

„Tohle předvádí mluvčí prezidenta? Ty v..e, Jiří, jako narovinu. ... Pijete? Jedině tohle by vás možná trochu omluvilo. Jinak já se musela několikrát přesvědčit, že tohle se píše na vašem oficiálním tw,“ napsala jedna sledující oficiálního twitterového kanálu Pražského hradu a naznačila tak, že snad alkoholové opojení mohlo Jiřímu Ovčáčkovi dovolit zveřejnit tak nepěkný status. K němu je ale třeba podotknout, že jej mluvčí nevydává za svůj, ale označil jej jako "Převzato z FB". Uvádění zdrojů je jistě chvályhodné, avšak nijak neomlouvá obsah, který si vyhledám a sdílím proto, že s ním souzním.

Další komentující jde v náhledu na věc o něco dál: „Prezidentův mluvčí prokazuje nebývalou nuzotu jazykových schopností. Nikdo neočekává, že bude druhým Karlem Čapkem, ale mít slovník metaře, kterému se zlomilo koště, je příliš i na zdejší babišovštinou postižené poměry.“ A mlčet k takovému vzkazu nedokázal ani David Gajdečka, organizátor velkých koncertů a festivalů: „Nachcat na všechno... hezky jste charakterizoval hradní tým včetně šíření té nenávisti. Mrkejte častěji do zrcadla.“

Mnohé komentáře nelze vůbec publikovat, protože promlouvat k vám oblíbenou mluvou prezidenta Zemana samozřejmě nebudeme. Ale pro pobavení vás odkážeme na 357 vzkazů, které ke svému tweetu Jiří Ovčáček nasbíral. Slovo alkohol jsme napočítali 17x. My však věříme, že pan mluvčí určitě démonu pití po večerech nepropadnul a jeho nervové selhání zapříčinilo pouze zběsilé pracovní tempo, hééé, na které nebyl v posledních letech tolik zvyklý. A to si ještě opozice brousí zuby na hlasování o nedůvěře vládě. Se těch letošních prázdnin na Pražském hradě snad ani nedočkají. 

KAM DÁL: Pomodlil se a našel viníka. Jiří Ovčáček už ví, kdo způsobil deformační škodu na 30 tisících kelímků.