Štěpánek trpí autismem a těžkou mentální retardací, jeho maminka popisuje každodenní boj. Tohle není pro slabé povahy

Štěpánek potřebuje pomáhat ve všech běžných úkonech, jako je třeba i oblékání nebo hygiena
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve Středočeském kraji, v městě Slaný, žije paní Lenka se svými dvěma syny Jakubem (16) a Štěpánkem (11), který se od raného dětství potýká s řadou zdravotních problémů. Kvůli nervové slabosti se poprvé až v pěti letech postavil na nohy, jeho zdravotní stav komplikuje i autismus a těžká mentální retardace. Bez pomoci další osoby se bohužel neobejde.

Štěpánek potřebuje pomáhat ve všech běžných úkonech, jako je třeba i oblékání nebo hygiena. „Chůzi má stále nejistou, nemluví, až před necelým rokem jsme se díky jedné speciální terapii naučili vzájemnou komunikaci pomocí obrázků,“ popisuje stav svého syna paní Lenka, která je sama kvůli zdravotním problémům v invalidním důchodu.

Psychicky i fyzicky složité vše zajistit

Pro rozvoj Štěpánka jsou nezbytné pravidelné rehabilitace a terapie, které jsou ale pro rodinu značnou finanční zátěží. „Je velmi psychicky, fyzicky i finančně náročné zajistit veškeré rehabilitace a péči. Musím jej neustále motivovat a rozvíjet. Proto pravidelně docházíme na ergoterapii, kde nacvičuje sebeobsluhu a kde je cíleně veden k větší samostatnosti.“

Jednou za půl roku pak jezdí do lázní. „Tam mu připlácím proceduru v tzv. kosmickém oblečku, která mu velmi pomáhá. Dvakrát do roka Štěpánek podstupuje i hipoterapie, rehabilitace na koních. Taky chodíme často plavat,“ říká paní Lenka a dodává:Rehabilitace a terapie mu moc pomáhají. Díky nim se můžeme snažit plnit náš sen, kterým je Štěpánkova samostatnost a soběstačnost.“

Dopad na rodinu je veliký

Krom nákladných rehabilitací jsou nemalou položkou v rodinném rozpočtu kompenzační a rehabilitační pomůcky, pomůcky na stimulaci zraku a k rozvoji jemné motoriky. „Dopad Štěpánkovy nemoci na rodinu je velký. Občas je to opravdu boj. Když je v rodině handicapovaný člověk, chce to hodně sil,“ pokračuje paní Lenka.

Štěpánek se ale díky intenzivním rehabilitačním pobytům a pravidelným terapiím postupně zlepšuje. „Nelepší se jen fyzicky, ale také po mentální stránce. Jako matku mě to činí nesmírně šťastnou. A v době, kdy se sama potýkám se špatným zdravotním stavem, mi to dodává sílu vše zvládnout,“ dodává.

Pomáhat můžete i vy

Finanční stránku péče o syna pomáhají rodině zvládnout i Dobří andělé, dárci nadace Dobrý anděl. „Ráda bych jménem Štěpánka, ale i Jakuba poděkovala všem Dobrým andělům za podporu, která nám velmi pomáhá. Sceluje nás jako rodinu a mohu dopřát i staršímu synovi trochu "lepší" život bez neustálého omezování. Veškerý úspěch a posun Štěpánka kupředu je i vaší zásluhou. Děkujeme, že pomáháte!“

Pokud byste chtěli pomáhat rodinám, do jejichž osudu zasáhla vážná nemoc, stát se jejich Dobrým andělem je jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat libovolnou částkou. Nadace vaše příspěvky odevzdá rodinám s dětmi do posledního haléře. Navíc můžete sledovat konkrétní příběhy rodin, kterým váš příspěvek pomůže.

KAM DÁL: Olga (65) trpí vážnou nemocí, která se může týkat každého. Zasáhla jí už i plíce, lékaři však pomoc nedokáží.