Vědci mají jasno: Toto jsou běžné aktivity, při kterých hrozí nákaza covidem

Mezi aktivity, které zvyšují pravděpodobnost, že se nakazíte virem covidu, patří mimo jiné i nakupování a chození ke kadeřnici
  |   zajímavost

Experti varují před zdánlivě neškodnou aktivitou, kterou většina z nás provádí téměř každý den. Může totiž značně zvyšovat pravděpodobnost toho, že se nakazíte coronavirem. Vysvětlení je logické.

Jedna ze studií, The Virus Watch Study, zkoumala souvislost, jakou mají běžné činnosti, které lidé vykonávají s nákazou koronavirem. Tohoto výzkumu se účastnilo více než 10 000 participantů. Výzkumníci porovnávali data získaná od tisíců lidí mezi dvěma obdobími, jak informoval web Express.

Prvním z nich bylo období, ve kterém nebyli lidé nijak omezeni restrikcemi spojenými s pandemií, a druhým obdobím byla druhá vlna koronaviru, ve které nabyly platnosti určitá ochranná nařízení.

Nebezpečné nakupování

Na základě získaných dat se experti shodli na tom, že aktivitou, která nejvíce zvyšovala pravděpodobnost nákazy, téměř až dvakrát tolik, bylo obyčejné nakupování.

K tomu, abyste se prostřednictvím běžného nákupu vystavili vyššímu riziku nakažení se koronavirem, ani nemusíte chodit do obchodů a supermarketů každý den.

Studie potvrdila, že takto velký vliv na to, jakou pravděpodobnost nákazy tímto virem máte, má dokonce i jeden nákup týdně.

Venkovní sporty, bary, hromadná doprava

Nakupování je podle studie sice nejriskantnější aktivitou v souvislosti k nákaze koronavirem, ale rozhodně není jedinou.

Mezi běžné aktivity, které vás mohou vystavit většímu riziku infikace virem covidu, patří i venkovní sporty, chození do restaurací či barů a přemisťování se hromadnou dopravou.

U všech výše zmíněných aktivit platí, že riskantními je dělá spíše jejich sociální aspekt.

Pokud si dokážete užít nějaký typ venkovního sportu sám a daleko od ostatních, zvýšené riziko nákazy koronavirem se na vás nevztahuje.

Studie dále jako riskantní označila i chození ke kadeřnici. Na druhou stranu ale experti tvrdí, že jim data, která pomocí tohoto výzkumu získali, nesposkytly dostatečné důkazy k tomu, aby mohli za aktivity, které zvyšují pravděpodobnost nákazy virem covidu, označit i chození do kina, na koncerty nebo veškeré sportovní aktivity uvnitř. To ale neznamená, že jsou zcela bez rizika.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Máte vysoký krevní tlak? Tato potravina ho dokáže snížit již za pouhé dvě hodiny.

Klíčová slova: