Nová subvarianta omikronu se začíná šířit. Podle expertů je potenciálně mnohem nakažlivější

Dokonce i subvarianta omikronu, BA.2., je rozpoznatelná pomocí klasických covidových testů, mezi které patří i test PCR
  |   zajímavost

K mutaci omikron, která se po světě šíří rychlostí ničivého lesního požáru, se přidala její nová subvarianta BA.2. Ta už děsí Dánsko počty nových případů. Světová zdravotní organizace ale vzkazuje, že není důvod k panice.

Světová zdravotní organizace novou mutaci omikronu (BA.2) zatím neoznačila jako „variantu, která by měla vyvolávat obavy“, prý zatím není dostupný dostatek důkazů.

V tento moment tedy WHO nemá zatím k dispozici údaje, které by potvrzovaly, že tato subvarianta omikronu je v ohledu příznaků nemoci, nakažlivosti a účinků vakcín horší než předchozí varianty covidu.

Mezi země, které jsou novou variantou nejvíce zasaženy, patří mimo jiné Dánsko a Anglie, čísla nakažených subvariantou BA.2 v těchto státech rapidně stoupají.

Nejsou ale zdaleka jediní, nová subvarianta vysoce nakažlivého omikronu už byla potvrzena ve více než 40 zemích světa, první případy nákazy zaznamenali dokonce už i v USA.

Zatím není zcela jasné, kde tato varianta vznikla a odkud se šířila do okolních států. První zemí, která tuto variantu viru identifikovala, byly Filipíny.

Nyní je tato varianta omikronu jednou z vědeckých priorit. Experti zkoumají rozdíly, které jsou mezi subvariantou omikronu BA.2 a omikronem. Je nutné zjistit, jak přesně se tato varianta viru chová v těle, jaké jsou její příznaky a zda je nakažlivější než původní varianta omikronu, nebo ne.

"Povahou virů je vyvíjet se a mutovat, takže se dá očekávat, že budeme i nadále svědky toho, že se v průběhu pandemie budou objevovat nové varianty," uvedla pro web AbcNews Dr. Meera Chand.

„Zatím není dostatek důkazů na to, aby bylo možné určit, zda BA.2 způsobuje závažnější onemocnění než Omicron BA.1," dodala.

Podle Dr. Johna Brownsteina je tato varianta rozpoznatelná pomocí klasických covidových testů, jakými jsou i PCR testy. Není ale možné podle samotného testu rozpoznat, jakou variantou covidu jste se nakazili, na to je zapotřebí dalších testů.

„Je důležité si uvědomit, že nyní v rodině omikronu existuje podřada, která je potenciálně přenosnější, není to ale důvod k panice,“ dodal Brownstein.

Zdroj: AbcNews

KAM DÁL: Omikron: Jak poznat, že jste se nakazili? Pozor na symptom zkaženého masa.

Klíčová slova: