Benito Mussolini byl postrach už v dětství, prováděl strašné věci. Jaká byla jeho cesta k diktátorovi?

Benito Mussolini byl nějaký čas redaktorem deníku italské socialistické strany
  |   zajímavost

Fašistického diktátora Itálie Benita Mussoliniho zná asi každý. Je tu ale pár věcí, které jste o "Il Ducem" možná nevěděli. V deseti letech byl vyloučen ze školy za jeden velmi znepokojující incident. Prozradíme vám také, jak to bylo ve skutečnosti s jeho sesazením.

Už v mládí měl Mussolini sklon k násilí. Narodil se 29. července 1883 a během dětských let si získal pověst provokatéra a také šikanoval ostatní děti. Dokonce byl i vyloučen z internátní školy. Nebylo to kvůli chození "za školu," ani kvůli špatným známkám, ale kvůli tomu, že bodl svého spolužáka. 

Údajně šikanoval nejen spolužáky, ale také lidi v kostele, štípal je totiž tak silně, že řadu z nich rozbrečel. Dále byl také v čele nechvalně známé party chlapců, kteří kradli od tamních farmářů a nestranil se ani duelů v šermu. Utrpěl v nich desítky ran.

Benito Mussolini byl fašistickým diktátorem Itálie. Také se mu přezdívalo "Il Duce," což v italštině znamená vůdce.

Předtím, než se stal fašistou, byl socialista

Když žil na začátku 20. století ve Švýcarsku, tak psal pro socialistická periodika, Narodil se totiž do rodiny, která měla k socialismu velmi blízko, dokonce byl i pojmenován po jednom socialistickém státníkovi, Benitovi Juárezovi. Jen o několik let později, v roce 1919 ale založil fašistické hnutí.

Ve svých článcích a projevech opěvoval komunistického myslitele Karla Marxe a rozhodně nebyl proti násilné revoluci.

Jednomu z deníků ale vadilo, že podporoval první světovou válku a ze svých služeb ho propustil. To byl zřejmě jeden z kroků, které vedly k jeho proměně na oddaného fašistu.

Sesazen bez boje

Téhož roku, co Itálie čelila bombovým útokům, tedy v roce 1943 bylo Mussolinimu oznámeno, že na jeho pozici předsedy vlády již dlouho nesetrvá.

"Il Duce" byl poté zadržen hned několikrát na několika různých místech, vždy se mu ale podařilo uniknout, v některých případech s pomocí německých komand. Nakonec byl ale za jeho ohavné činy náležitě potrestán.

Na konci války se pokusil proklouznout přes švýcarské hranice. Vydával se tehdy za Němce a doufal, že ho nikdo nepozná, to se mu ale nevyplnilo. „Máme tu hodnostáře!“ zakřičel partyzán, když přestrojeného Mussoliniho zpozoroval.

Hned další den byl "Il Duce" popraven a jeho mrtvola byla pověšena pro výstrahu na milánském náměstí.

Zdroj: History

KAM DÁL: Ann Russell Miller: Jeptiška, která pořádala bujaré večírky, hrála karty a plavila se na jachtách.

Klíčová slova: