Zabijákem vysokého tlaku je běžně dostupný čaj. Pomůže vám i oblíbená káva?

Vysoký tlak způsobuje zúžení tepen a následné snížení toku krve. To poté zvyšuje riziko infarktu, proto je vysoký krevní tlak tak nebezpečný
  |   zajímavost

Vysoký krevní tlak, známý také jako hypertenze, může zvyšovat riziko vzniku infarktu a dalších srdečních chorob. Je tedy nutné si krevní tlak hlídat. Ukázalo se, že některé nápoje jsou schopné snížit riziko vysokého krevního tlaku více než o polovinu!

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze může za nějaký čas způsobit zúžení tepen a zeslabení toku krve.

Vysoký krevní tlak totiž představuje neustálý nápor na stěny tepen, které poté mají tendenci zesílit. V moment, kdy stěny tepen zesílí, se ale zúží průměr tepen, a tím se také zeslabí přítok krve do jednotlivých orgánů.

Mezi tyto orgány samozřejmě partří i srdce, zeslabený přítok krve do srce, který je důsledkem hypertenze, poté zvyšuje riziko infarktu.

Čaj

Oolong, tradiční čínský čaj, ale může se zvýšeným krevním tlakem pomoci. Tyto účinky potvrzují odborné výzkumy.

Jedna ze studií zkoumala 1 507 lidí a přišla na to, že ti lidé, kteří pili 120 ml (půl šálku) oolongu za den po dobu jednoho roku, měli o 46 % nižší riziko zvýšení krevního tlaku než ti, kteří tento čínský čaj nepili.

Lidé, kteří vypili 120 až 566 ml (půl až dva a půl šálku) čaje oolong denně, snížili své riziko vzniku hypertenze o 65 %.

Káva (ne)ubližuje. Takže?

Jak je to s oblíbenou kávou? Její negativní účinky kávy jsou diskutabilní.

Ti, kteří pijí kávu jednou za čas, mohou počítat se značným navýšením krevního tlaku již po jednom šálku kávy.

„Lidé, kteří pijí kávu pravidelně, na sobě ale zaznamenávají pouze malý nebo žádný efekt kofeinu, který je v kávě obsažen,“ uvádí na svém webu Mayo klinika.

Pokud chcete zjistit, jaký efekt má kofein na váš krevní tlak, stačí ho zkontrolovat před a 30 min. po vypití šálku kávy. Jestli váš krevní tlak stoupne o 5 až 10 mm Hg, tak jste na příjem kofeinu citlivější a bude lepší vaši odpolední kávu raději vynechat nebo ji nahradit bylinným čajem.

Co znamená mm Hg?

Krevní tlak se měří v milimetrech rtuti, odtud tedy pochází zkratka mm Hg. Měří se pomocí dvou hodnot, které se od sebe značně liší, jsou jimi systolický a diastolický tlak.

Systolický tlak je tlak, pomocí kterého naše srdce pumpuje krev do našeho těla, a diastolicý tlak je odpor vůči krevnímu tlaku v cévách.

Vysoký krevní tlak je tlak vyšší než 140/90 mm Hg nebo vyšší než 150/90 mm Hg, pokud je vám více než 80 let. Ideál by se měl pohybovat mezi 90/60 mm Hg a 120/80 mm hg.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak se zbavit nadýmání? Tyto potraviny musíte z jídelníčku vyloučit, jiné naopak zařadit.

Klíčová slova: