Rostou hřiby i další houby. Jak jít na jistotu, radí odborník

Někde to chce více trpělivosti, ale najít se dají opravdu krásné exempláře
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Houby rostou, někde jsou to opravdové žně. I když počasí v posledním týdnu růstu nepřálo, stále se dají „vychytat“ parádní místa. Většina houbařů vám je logicky neprozradí. Podle odborníka to ale není potřeba, protože správný les i lokalitu poznáte sami. Nejsou tom žádná kouzla, hůlku Harryho Pottera nepotřebujete.

Víkend začíná a mnoho lidí plánovalo vyrazit na houby. Odradily je však slunečné dny, kdy se teplota ještě nedávno šplhala k tropické třicítce. Podle dlouholetého houbaře Michala Pivoňky je ale velká chyba zůstat doma a „úrodu“ nechat v lese jiným.Stačí si vytipovat část lesa, která je ve stínu. Samozřejmě, že tam, kde praží slunce skoro celý den, bude spíš poušť. Ale houby rostou ve velkém, ne že ne,“ usmívá se bodrý chlapík z Vysočiny.

Kde tedy rostou?

Právě v „jeho“ kraji je momentálně houbaření radostí. A vlastně i starostí – je potřeba vyřešit, jak unést několik plných košíků. Žďársko je super. Byl jsem v pátek a nasbírali jsme hromadu. Praváky, kováře, masáky, bedly, začínají pančáci. Kolega hlásí docela dobrý sběr z Pelhřimovska. A samozřejmě kolem Nového Města na Moravě je to také hodně dobré.“

Jak si Michal Pivoňka vybírá les, do kterého půjde? „Ranní rosa udělá své. Takže podél lesa samotného, doslova na lesních cestách. Opravdu nemusíte chodí někam hluboko, spíš naopak. A když už chcete cítit větve na tvářích, tak doslova. Jděte do mlází, pořádně je prolezte. Tam se také drží vlhko,“ radí Pivoňka.

Hory i nížiny

Houbař také doporučuje sledovat skupiny s houbovou tématikou na sociálních sítích. „Dnes už je jich celá řada. Například „Kde rostou“, „Houby a jejich momentální výskyt“ apod. Podle fotek, které dávají další uživatelé, poznáte, jestli se vyplatí vyrazit třeba i několik desítek kilometrů.“ Jen je třeba pozor dávat na podvrhy, najde se totiž řada „vtipálků“, kteří fotky vyrábějí v různých programech, případně používají snímky z minulých let.

Kdo může a vyrazí do vyšších poloh, má podle houbaře zaručeno, že z lesa odejde s plnými koši. „Železná ruda je moje oblíbená destinace. A celá Šumava je plná nálezů. Ale co vím, žně jsou třeba i v Krušných horách. Nebo, pokud chcete níž, tak jižní Čechy. Nebo Karlovarsko. Jak říkám, nejhorší je sedět doma a tvrdit, že nic neroste.“

Zdroje: autorský článek

KAM DÁL: Jak zařídit, aby vám houby v lednici vydržely co nejdéle: Pozor na obal a místo.