Chřest jako zachránce sexuálního života: Už jste vyzkoušeli tohle přírodní afrodiziakum?

Chřest nemá jen skvělou chuť
Zobrazit fotogalerii (3)
05.06.2017 - 06:00   |  

Jeho doba je právě tady. Chřest si stále častěji nachází místo v nejrůznějších receptech. Věděli jste ale, že kromě skvělé chuti nabízí ještě další výhody? Tušili jste třeba, že může zachránit váš intimní život?

Přestože na světě existuje takřka 300 druhů chřestu, nejčastěji se setkáváme se dvěma, a to bílým nebo zeleným. To je ale jen dobře, protože právě tyto dva druhy se pěstují v České republice a je tak možné je získat čerstvé, což je u chřestu naprosto klíčové.

Chřest je rostlina z rodu jednoděložných a z čeledi chřestovitých. V některých starších systémech byl ovšem řazen do čeledi liliovité. 

Na zahradě si ale podobnou dobrůtku nevypěstujete, leda že zrovna bydlíte na Mělnicku, protože asi jen tak je možná ho vyprodukovat díky tomu, že půda má specifické složení, které mu svědčí. Český chřest je natolik atraktivní, že se už delší vyváží do zahraničí. 

Jeho sezona trvá od poloviny dubna a končí již tradičně 24. června, kdy má svátek Jan. Její vrchol je ovšem v květnu, to ho můžete vidět prakticky ve všech obchodech. Po zbytek roku se chřest prakticky jen dováží a nedosahuje tak vynikající chutě. 

Je libo bílý a nebo zelený?

Oba druhy chřestu se liší už na pohled barvou, nicméně také chutí a způsobem zpracování. V reálu se ale jedná o stejnou rostlinu. Bílý se ovšem pěstuje pod fólií a zelený naopak na světě. Za zelené zbarvení může sluníčko, na druhou stranu není zase tak jemný jako ten bílý.

Čerstvý bílý chřest poznáte v obchodě poměrně snadno. Má totiž pevné a sevřené špičky a k tomu také lesklý povrch. Další jeho vlastností je fakt, že není možné ho ohnout, pokud se o to pokusíte, tak ihned praskne a ještě z něj vyteče bílá šťáva. Pokud tohle chřest nesplní, pak ho nekupujte, protože by vás akorát naštvalo množství odpadu. 

Opačným případem je ohebnost zeleného chřestu, který naopak trochu ohnout jde. Jak ale v tom případě poznat jeho čerstvost? Je to jednoduché. Stačí si vzít několik výhonků do ruky a třít je o sebe. Pokud budou vrzat, tak neváhejte s nákupem, můžete si být jistí, že jsou čerstvé.

Chřest vás může i spasit

Bezesporu by ho měli do jídelníčku zařadit jak všichni muži, tak i ženy. Obsahuje totiž spoustu prospěšných látek, jako je beta karoten, vitamíny B, C, E, K a také vápník, fosfor, draslík, zinek, železo a jód. 

V Česku roste ve volné přírodě pouze jeden druh, a to chřest lékařský. Najdeme ho v teplých oblastech, kde roste na suchých stráních a ve světlých křovinách.

Je v něm také hodně vlákniny, což má blahodárný vliv na střeva. Výhodou je i to, že v něm je málo cukru i kalorií, takže si můžete být jistí, že po něm neztloustnete. Díky tomu je schopen snižovat hladinu cholesterolu a upravovat i hladinu cukru v krvi. Působí také pozitivně na funkci ledvin a močových cest.

Chřest by také měly jíst všechny ženy, které mají zájem otěhotnět. Díky kyselině listové navíc pomáhá i se záněty močového měchýře či bolestivou menstruací. Velmi pozitivní vliv má také na mužskou plodnost a prakticky odjakživa je označován jako účinné afrodiziakum.

Jak ho zpracovat?

Pokud plánujete nákup chřestu, pak se připravte, že je třeba s ním pracovat velmi rychle. V lednici sice vydrží klidně i týden, ovšem nejlepší chutě dosahuje čerstvý. Pokud je chřest po delším zpracování povadlý, pak ho namočte na chvíli do vody. 

S výhonky je třeba si vyhrát, především je pečlivě umýt a následně odkrojit dřevnaté konce. Pak už se příprava liší od typu chřestu. Zelený můžete dát rovnou vařit, ovšem naopak s bílým je práce více, ten je třeba ještě pečlivě oloupat, a to nejlépe škrabkou a směrem od špičky dolů.