121 milionů pro kladenskou knihovnu: Dobrá investice, nebo vyhozené peníze?

Fond Středočeské vědecké knihovny obsahuje 930 tisíc knih
 

Středočeská vědecká knihovna v Kladně se dočká nových skladovacích prostor. 930 tisíc knih tak bude "bydlet" v nové budově. Kraj už má vyřešen i pozemek, na kterém se začne stavět. Bude to však stát 121 milionů korun, což není zrovna málo. Vyplatí se to?
 

Problematika uchovávání knih tak, aby se nepoškodily, je problém téměř pro každou knihovnu. V podstatě každá vlastní i vzácné kousky, které potřebují speciální zacházení. Mnohem víc je však těch, které už zkrátka není kam dávat. A tak se buď pronajímají prostory pro depozitáře, nebo se rovnou budují. 

V současné chvíli platí pro Středočeskou vědeckou knihovnu první varianta. Knihy má rozmístěné všude možně a každý rok za pronájem prostor platí milion korun. Navíc kapacita už nestačí, součástí je totiž i konzervační fond, v němž jsou uloženy povinné výtisky publikací, a také regionální fond. "Nový centrální depozitář vyřeší problematiku uchování knih a dalších tisků na 25 let. Přinese také provozní úspory, pronajímat jiné depozitáře už nebude třeba," má jasno radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Víc prostoru pro čtenáře

Plánuje se, že se z knihovny do depozitáře přesune i digitální pracoviště, uvolní se tím také místo pro potřeby čtenářů, což umožní další rozvoj. "Jelikož depozitář je blízko knihovny, vše bude na jednom místě a zkrátí se doba dodání objednané knihy čtenáři. V rámci projektu budou navíc uloženy dokumenty pomocí identifikace technologií RFID, vznikne zde knihařská dílna i badatelna," nachází další výhody Štefek.

Obyvatelé Kladna však mají problém s tím, že projekt bude stát 121 milionů korun. "Za to mohla být školka, domov důchodců nebo kus silnice. Chápu, že knihy jsou důležité, ale kraj by určitě našel vlastní prostory, za které by nemusel platit. Proč budovat hned něco tak drahého?" ptá se například paní Hamáčková. Podobný názor nemá zdaleka sama. 

Cena bude nižší

Alespoň částečný klid do jejich duší by mohl vznést fakt, že cena se soutěží ještě o něco sníží. A hlavně to, že projekt bude financován z Integrovaného regionálního operačního programu, který poskytne z evropských a státních zdrojů 90 % uznatelných nákladů. A když nebude třeba platit za pronájmy, vynaložené náklady by se měly vrátit do krajské kasy velmi brzy.

Zní to možná až moc ideálně. Čas ukáže, jestli to není jen jedna ze zbytečných investic jako malá pro kamaráda vlastnícího například stavební firmu. Na druhou stranu něco odsuzovat ve chvíli, kdy je ještě možné doufat v čistotu myšlenek, by nemělo smysl. Počkáme si a uvidíme.