Pro děti a teenagery otevřeli na Kladně protidrogovou ambulanci

Závislost může vzniknout na čemkoliv, jak se toho ale bez pomoci zbavit?
 

Drogy jsou velkým nebezpečím pro děti a teenagery, právě oni jsou návykovými látkami nejvíce ohroženi. Touha zkoušet nové se může lehce zvrtnout v silnou závislost. Středočeský kraj je prvním regionem v republice, kde vznikl specializovaný tým odborníků právě na závislosti mladistvých. Ti potřebují značně odlišný přístup než dospělí uživatelé drog

Adiktologie je věda zabývající se závislostmi, jejich prevencí, léčbou, výzkumem a poradenstvím. Závislost je stav, kdy někdo potřebuje určitou věc nebo situaci ke své existenci. 

Nová adiktologická dorostová ambulance v Kladně je v rámci Středočeského kraje opravdu ojedinělým počinem. Stejná dorostová ambulance funguje už jenom v Praze. Jinak existují spíše centra pro drogově závislé, kteří již dovršili 18 let. Jenže teenageři potřebují úplně jiný přístup, zejména od 15 do 18 let je potřeba k nim přistupovat tak, aby neléčené závislosti nepřešly do chronické podoby.
 

"S uživateli návykových látek jsme se potkávali před vznikem tohoto programu. A to především na dětské JIP v rámci těžkých intoxikací a následně na dětských odděleních. Byli bychom rádi, aby takových pacientů ubývalo, abychom potíže mladistvých dokázali řešit dříve, než se ocitnou třeba na dětské JIP,” říká k tomu ředitel kladenské nemocnice MUDr. Vladimír Lemon.

Víte o tom, co vaše dítě dělá na počítači, zatímco jste v práci? Kolik hodin denně u PC je ještě pro dítě přijatelné?

 

Odhalit závislost přitom není vždy zrovna lehké. “Jedná se o poměrně skrytou skupinu populace, která se pohybuje na hraně experimentování a škodlivého návyku. Zároveň se jedná o věkovou kategorii, se kterou není vždy snadné se domluvit. Nesmíme také zapomínat na závažný fenomén, a tím je návykové chování spojené s tzv. kyberprostorem, nebo chcete-li nelátkové závislosti. Zásadní bude najít takovou formu nabídky pomoci a spolupráce, aby s námi tito mladí lidé chtěli systematicky spolupracovat, tedy byli ochotní ke změně,” vysvětluje ředitelka Zařízení sociální intervence (ZSI) Kladno PhDr. Jana Petráková.

Ze závislostí pomáhám aktivitou, říká adiktoložka z Bohnic Adéla Masaryková

Adiktologická dorostová ambulance začala fungovat 1. září, provoz zajistí krajská příspěvková organizace Zařízení sociální intervence Kladno (ZSI) a Oblastní nemocnice Kladno, které vytvořily úzce spolupracující tým. Cílem týmu je pomáhat teenegarům zbavit se závislosti.

Nabízí se otázka, jestli by závislost neměli rozpoznat už rodiče takových dospívajících dětí. Vždyť právě oni s nimi tráví většinou nejvíce času, bydlí spolu, vídají se každý den. Je možné, aby si rodiče nepovšimnuli závislosti u svého dítěte? “Nejsou neobvyklé situace, kdy se rodič až právě na dětské JIP dozvídá, že je jeho dítě ve stavu těžké intoxikace nebo těžké opilosti. Není vůbec jednoduché včas vypozorovat, že má dítě potíže s návykovými látkami,” vyjadřuje se k tomu MUDr. Vladimír Lemon.

Kladno: Policie je bezradná, drogy za volantem letí stále víc

 

Proč děti berou drogy? Proč pijí alkohol? Je nutné uvědomit si, že jsou to mladí lidé, kteří si ještě nezformovali svůj pohled na svět. Často se potýkají s takovými problémy, které nejsou připraveni řešit. “Není něco v nepořádku ve světě dospělých a neukazují nám naše děti jen to, že se jim v tomto světě opravdu nežije dobře? Opravdových patologií, které nemůžeme naší prací ovlivnit, je totiž u našich klientů opravdu velmi málo,” dodává PhDr. Jana Petráková.