Ukrajinec, nebo Rumun? Falešná identita!

Policie muže s falešnou identitou dopadla
 

Muž pod falešnou identitou v Praze zvládal podnikat dva roky. Pražská cizinecká policie ho dopadla až po několikaměsíčním pátrání. Prozradil ho padělaný rumunský cestovní doklad. Policie dopadla čtyřicetidevítiletého cizince z Ukrajiny. 

Ukrajinec se vydával za Rumuna, zvládl dokonce podnikat v Praze, a to po celé dva roky, bez problému s falešnou identitou. 

"Na počátku září loňského roku jsme obdrželi informaci o padělaném rumunském cestovním dokladu," vysvětluje tisková mluvčí policie Andrea Zoulová. Jeho majitel, čtyřicetidevítiletý Ukrajinec díky dokladu získal přechodný pobyt v České republice. Cizinecká policie proto vyhlásila zmíněný cestovní doklad do pátrání a v následujících měsících se snažila veškerými možnými způsoby podezřelého kontaktovat.

"Až při prověřování pracovní smlouvy, doložené k žádosti o přechodný pobyt na území České republiky, policisté narazili na stopu vedoucí v konečném důsledku k zadržení cizince. Muž se tentokrát prokazoval pravým cestovním dokladem ukrajinského státního příslušníka," vysvětlila Andrea Zoulová postup, jakým byl cizinec s falešnou identitou postupně odhalen.   

Dalším vyšetřováním vyšlo najevo, že cizinec pod falešnou identitou figuroval i v obchodním rejstříku jako jednatel hned několika firem! 

Policie vyšetřuje podíl viny při páchání této činnosti u dalších osob. Ostatní se totiž možná mohli dopustit napomáhání k neoprávněnému pobytu a zaměstnávání cizinců. Cizinec je zatím vyšetřován na svobodě. 

Klíčová slova: