Chce se vám na záchod? Ve městech je to často problém, tak "kam s tím"?

Upravené a čisté veřejné záchody. Je to případ i vašeho města?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kapacita veřejných toalet ve středočeských městech je podle vedení měst dostatečná. Nejvíce využívané bývají ty v centru. Stavbu nových toalet vedení měst většinou nechystá, výjimkou je Nové Strašecí na Rakovnicku, které plánuje vybudování moderních veřejných toalet.

V Kladně funguje veřejné WC v budově radnice. Je k dispozici od 6.30 do 17.30 hodin. Dále jsou veřejné toalety na autobusovém nádraží a na náměstí Svobody. Nonstop funguje automatizované veřejné WC na náměstí Sítná.

Město má také dohodu s majiteli předzahrádek, kteří umožňují použití toalet nejen svým hostům. "Nedokážeme odhadnout, jak jsou využívány restaurační toalety, ale kromě toalety na radnici, která je poměrně hojně využívána, jsou další veřejné WC využívány stále velmi málo," uvedla mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

Nejde o výdělečnou činnost

Řada veřejných toalet je i v Mladé Boleslavi, největší jsou v parkovacím domě na Staroměstském náměstí, tedy přímo v centru města. "Zájem o ně je standardně plus minus stejný, o výstavbě nových se v tuto chvíli neuvažuje," informovala mluvčí mladoboleslavské radnice Šárka Charousková.

Příbram provozuje veřejné WC v Jiráskových sadech, Hořejší Oboře a na náměstí 17. listopadu. V případě pořádání kulturních akcí zajišťuje mobilní WC. Podle mluvčí Pavlíny Svobodové město zřízení nových neplánuje.

Rakovnické veřejné toalety na Husově náměstí i na autobusovém nádraží provozuje Údržba městských komunikací v Rakovníku. "Využití toalet neklesá, dle tržeb je návštěvnost standardní. Nejedná se ovšem o výdělečnou činnost. Výnosy jsou akorát tak dostačující na provoz a údržbu," popsal mluvčí rakovnické radnice Jiří Cafourek.

Nové Strašecí stavbu nových veřejných toalet plánuje dlouhodobě. Původní, které stojí na Komenského náměstí, už nevyhovují. Uskutečnění projektu zkomplikovalo, když se letos ukázalo, že na původně plánovaném místě jsou sítě elektrického vedení. Město proto reklamovalo zpracovanou studii, zastavilo práce na projektu a podle místostarostky Libuše Vosátkové nechává prověřit možnost stavby u sokolovny.

O dalších se neuvažuje

Technické služby města Mělník provozují veřejné toalety na náměstí Míru v pasáži Koruna vedle restaurace U Šatlavy. Toalety jsou denně otevřené a opravené. Toalety na náměstí Karla IV. v budově obchodního domu město zrušilo kvůli nevyhovujícímu technickému stavu a také proto, že je využívalo jen minimum lidí. "Další veřejné toalety jsou na autobusovém nádraží, též provozované technickými službami. O zřízení dalších toalet se neuvažuje," doplnila mluvčí radnice Helena Vavřinová.

V Nymburku jsou veřejné toalety na parkovišti u mostu přes řeku Labe, přibližně 100 metrů od centra. "Prozatím město neuvažuje o zřízení nových veřejných toalet. Zájem se liší v souvislosti s klimatickými podmínkami a pořádanými akcemi ve městě. V průměru využívá toalety 110 lidí měsíčně," popsal mluvčí nymburské radnice Petr Černohous.

Předzahrádky ano či ne? Města je často podporují, někde v nich vadí kuřáci. Čtěte zde.

Je u vás dostatečné množství kvalitních veřejných toalet?

Ano
25% (2 hlasy)
Ne
75% (6 hlasů)
Celkem hlasů: 8
Klíčová slova: