Blížíme se k úspěchu? Čeští vědci mají prototyp očkovací látky proti covidu

Čeští vědci jsou zase o krok blíže úspěchu ve výrobě vakcíny proti koronaviru
 

Pandemie koronaviru ovlivňuje celou naši planetu, a tak se také vědci ze všech koutů světa snaží v co nejkratším termínu najít vakcínu, která by se s touto novou nemocí dokázala vypořádat. Pozadu nejsou ani čeští vědci, kteří již dokončili první fázi jejího vývoje...

Čeští vědci úspěšně dokončili první fázi vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru. Prototyp testovaný na hlodavcích je bezpečný a vyvolal imunitní reakci, píší Lidové noviny. Na vakcíně spolupracuje Státní zdravotní ústav s Ústavem hematologie a krevní transfuze a Institutem klinické a experimentální medicíny. Další postup při vývoji bude záležet na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. O vývoj a výrobu očkování proti novému typu koronaviru usiluje ve světě řada firem a institucí.

Vývoj probíhá od května

O zahájení vývoje vakcíny proti nemoci covid-19 informovalo ministerstvo zdravotnictví počátkem května. Oznámení o úspěšném dokončení první etapy předali vědci resortu minulý týden v pátek. „Jedná se o prototyp vakcíny, připravený v pilotním projektu - na hlodavcích. V rámci sledování bezpečný, s imunitní reakcí,“ řekl LN Věra Adámková, přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEM, šéfka výzkumného projektu a poslankyně za hnutí ANO. Dodala, že jde o tazkvanou inaktivovanou vakcínu.

Podle Adámková nejde o finální látku. „Je to prototyp, který je připraven k dalšímu procesu,“ řekla deníku. Případnou další fází vývoje by byla klasická klinická studie látky.

Další postup je na ministerstvu

O dalším postupu bude rozhodovat ministerstvo zdravotnictví, které vývoj vakcíny proti koronaviru vědcům zadalo. „Pan ministr se nyní seznámí se závěry první fáze výzkumu, poté budou předloženy k posouzení expertům z odborné společnosti a až následně bude rozhodnuto o dalším postupu,“ sdělilo LN ministerstvo.

Češi se podílí i na "evropské" vakcíně

Česko se pokouší vyrobit vlastní vakcínu proti covidu-19, ale finančně se podílí také na vývoji evropské vakcíny. V půlce září tehdejší ministr zdravotnictví Aadam Vojtěch uvedl, že Česká republika přispěje více než 305 miliony korun do evropského fondu, z něhož je financován vývoj a výzkum.

Nejsme v tom sami

Vakcíny proti viru SARS-CoV-2, který lékaři zaregistrovali poprvé na přelomu roku, nyní vyvíjí a testuje řada zemí, včetně Indie, Británie, Ruska a Číny. Ruští vědci počátkem září v odborném časopise Lancet, že jejich vakcína nazvaná Sputnik V vytvořila po podání v počátečních stadiích testů u všech testovaných protilátky.

KAM DÁL: Prvorepublikový král kokainu. Herec Hugo Haas bez něj nedal ani ránu.