Trápí vás bolest v lokti? Můžete být na cestě k vážnému problému

Víte, co vám může pomoci? Mrkněte se dále do fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stát se to může každému. A stačí jen málo. Pokud vás bolesti lokte omezují při každodenní činnosti, je třeba zpozornět. Přemýšleli jste nad tím, že i když neholdujete bílému sportu, můžete mít tenisový loket? Je třeba se zamyslet i nad prací, kterou děláte. Ale hlavně nad tím, jak vyřešit následky a bolesti se zbavit. 

Lehčí zranění lokte většinou pramení z jeho přetížení. Samozřejmě může být viníkem sport, ať už jde o tenis, squash, ale i další podobné aktivity. Svalová nerovnováha, špatná technika například při úderu nebo opotřebované či starší vybavení může vést k chronickým bolestem v oblasti lokte.

Ve skutečnosti řešíme onemocnění svalových a šlachových úponů loketního kloubu. Nejčastěji jde o velkou svalovou námahu, která může vést i k miniaturním svalovým prasklinkám. Předcházet tomu můžete využitím bandáží, které inkriminovaná místa zpevní. Bandáží tedy nemusíme řešit pouze následek, ale také prevenci.

Zdeněk Štěpánek
- vystudoval I. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy
- v roce 1995 začal působit v oboru ortopedie
- absolvoval stáže na špičkových specializovaných pracovištích (například Univerzitní nemocnice v Gentu či Privátní chirurgická klinika v Sheffieldu)
- na částečný úvazek působí i v Oblastní nemocnici Příbram, kde se věnuje hlavně operacím náhrad nosných kloubů a artroskopickým výkonům kolen a ramene

Úředník je ohroženým druhem

Tenisový, ale také oštěpařský či golfový loket pak znamená označení pro podobný problém různých úponů, který si však můžete způsobit například specifickou prací v kanceláři. V ohrožení však je třeba i domácí kutil. "Většinou jde o dlouhodobé opotřebení koncové části pažní kosti a šlachy svalu zde vedené. Způsobí to například časté sezení u počítače a práce s myší, ale také opraváři mohou mít bolesti kvůli časté rotaci lokte. Ironií je, že u tenistů se většinou nevyskytuje. Každopádně není radno nic podceňovat," vysvětluje ortoped MUDr. Zdeněk Štěpánek.

Podle něj však v takovém případě naštěstí nejde o nijak extrémně závažné zranění. Nejlepší metodou, jak se bolesti zbavit, je přestat dělat danou činnost, což ale samozřejmě často nejde. Přestat pracovat nebo sportovat je mnohdy neřešitelný problém. "Nahřívat a bandážovat. Bolest odejde celkem rychle," má jasno odborník.

Tady bandáže nepomohou

Pak tu ale jsou mnohem závažnější poranění. Loketní kloub totiž tvoří shora kost pažní, zespodu kost vřetenní a loketní. Akutní zranění je většinou způsobeno pádem nebo kolizí s předmětem či s jiným hráčem v případě sportu. V takových případech už může jít o závažná poranění loketní kosti.

Ať už jde o zlomeniny nebo poranění měkkotkáňová (natržení či přetržení vazů, případně kombinaci těchto faktorů), vždy je provází prudká bolest, otok a omezený pohyb. Tady je třeba bez jakýchkoli odkladů navštívit lékaře.

Jak řešit první příznaky?

Naštěstí se dá obecně říct, že závažné úrazy lokte nepatří k nejběžnějším. Mnohem častěji řešíme bolesti z dlouhodobého přetížení a tam si můžeme pomoci sami. Vhodné je včasné použití loketní bandáže, které se také říká odborně epikondylární páska. Řeší nejen první příznaky, ale i probíhající bolest. Přitlačí příslušné svaly ke kosti, čímž se uvolňuje napětí úponů šlach těchto svalů na loketní kloub, a mírní otřesy na ně přenášené. „Bandáže v podobě tzv. punčochy na loket jsou vhodné maximálně k zahřátí svalu, nikoli ke zpevnění,“ upřesňuje Štěpánek.

Při vzniku akutního zánětu vyžaduje léčba klid, vhodnou rehabilitaci vedoucí k uvolnění svalových skupin v oblasti a téměř vždy jde o dlouhodobou záležitost. Důležité určitě je příznaky, tedy bolest, nepodceňovat a včas reagovat. Jakékoli zanedbání se totiž nemusí vyplatit.

Klíčová slova: