Podnikatelé mohou čerpat stovky milionů měsíčně. Ministerstvo prodlužuje termíny pro podání žádostí o dotace

Podnikatelé mají větší možnost získat dotační finance
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podnikatelé mají nyní možnost žádat o dotace i po původním termínu uzávěrky, oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dočasná změna souvisí se snahou řešit dopady pandemie koronaviru. Je pravděpodobné, že počet dotačních výzev, kterých se toto opatření týká, ještě poroste.

Prodloužení lhůty pro podání žádosti o dotaci se týká těch podnikatelů, kteří chtějí získat dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. S ohledem na problémy, které způsobila pandemie koronaviru, jsou prodlouženy termíny pro podání žádostí o 30 dní, a to u všech dotací, kde měl být termín ukončen mezi 17. březnem a 30. dubnem. Seznam dotačních výzev a další podrobnosti jsou uvedeny na webu www.oppik.cz.

Pomoc podnikatelům

„Snažíme se tímto opatřením motivovat podnikatele k podávání žádostí i přes stávající omezení,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček s tím, že je pravděpodobné, že se stejné opatření bude týkat i dalších dotačních výzev, jejichž ukončení je prozatím plánováno na květen tohoto roku.

Výjimka z výjimky

O uvedených 30 dnů se zároveň posunují veškeré termíny, s nimiž jednotlivé výzvy pracují, tedy například i termín pro ukončneí projektu… Jak ale upozornil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro evropské fondy Marian Piecha, netýká se tato benevolence prodloužení lhůty pro formální opravu již podaných žádostí nebo dokládání povinných příloh k rozhodnutí o poskytnutí dotace. „MPO usiluje o co nejrychlejší distribuci prostředků koncovým příjemcům. Plošné prodlužování lhůt by mohlo tuto snahu, která představuje stovky milionů proplacených prostředků měsíčně a kterou průběžně plníme, negativně ovlivnit,“ sdělil k tomuto tématu.

Základem je komunikace

„Evropské peníze mohou být v současné době pozitivním zdrojem pro nastartování a stabilizaci ekonomiky v České republice," řekl dále Karel Havlíček, který všem podnikatelům doporučuje aby „aktivně komunikovali s projektovými manažery Agentury pro podnikání a inovace, plně využívali všech vlastních i poradenských kapacit a snažili se i přes nepříznivý stav dbát na řádné a úspěšné dokončení projektů“. Cílem tohoto opatření je usnadnění současné situace podnikatelům a zrychlení čerpání prostředků, které jsou k dispozici.

Schválení prakticky jisté

Kromě prodloužení termínů pro podání nových žádostí budou schvalovány také všechny žádosti o prodloužení dokončení již schválených projektů v případě, že jejich realizace byla ovlivněna šířením virové nákazy Covid-19.

KAM DÁL: Covid-19 nám ukazuje, jaké jsou možnosti například ve využívání home office.