Pandemie covidu-19: Kdo získá Nobelovu cenu za lékařství?

 

Vyhlašování letošních laureátů Nobelových cen bude dnes zahájeno oceněními v kategorii lékařství a fyziologie. Ačkoliv každoročně bývají nejsledovanější spíše ceny za mír a literaturu, na něž přijde řada 8.a 9. října, lze očekávat, že tato kategorie letos vzbudí velkou pozornost zejména proto, že se svět nadále potýká s pandemií covidu-19, jež bývá označována za jednu z nejhorších světových zdravotních krizí za téměř 100 let.

Švédský Karolínský institut oznámí jméno nebo jména nových laureátů Nobelovy cenu za fyziologii a lékařství nejdříve v 11:30 SELČ. Vzhledem k pandemii bude na místě letos výrazně méně novinářů.

Loňští laureáti

Loňskými laureáty v kategorii lékařství a fyziologie jsou Američané William Kaelin a Gregg Semenza a Brit Peter Ratcliffe za objev molekulárních mechanismů, jejichž prostřednictvím buňky vnímají dostupné množství kyslíku a přizpůsobují se tomu.

Předávání cen

Slavnostní předávání ocenění plánované na 10. prosince, tedy výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, který zemřel v roce 1896, letos kvůli koronaviru rovněž změní podobu a namísto ve stockholmské koncertní síni bude vysíláno v televizi ze stockholmské radnice. Také laureáti by se měli připojit virtuálně. Udělování Nobelových cen za mír v Oslu bude také menší.

Jak vybrat vítěze

Nobelova nadace nicméně vyjádřila spokojenost, že se udílení vůbec uskuteční. Na jaře totiž podle šéfa nadace Larse Heikenstena ještě panovaly obavy, zda letos bude vůbec možné vybrat vítěze. „Nejdůležitějším je, že se oznámení laureátů a udílení cen letos uskuteční," uvedl. „Stojíme za vědomostmi, za vědou, za mírem. Ty jsou v této době jsou podle nás obzvlášť důležité," zdůraznil.

Miliony švédských korun

Ocenění, které bude letos dotované deseti miliony švédských korun (25,9 miliony korun českých), což je o milion švédských korun více než dosud, bude tento týden uděleno také za fyziku, za chemii, za literaturu, za mír a na závěr příští týden v pondělí také za ekonomii.

KAM DÁL: Citrusy jsou sice zdravé, ale mohou nám i uškodit. Měli bychom znát některá fakta