Salámy s příchutí celebrit: Firma chce využit jejich buňky, zakousnete se do Westa, Lawrence a dalších?

Slavní lidé budou doslova k nakousnutí
  |   zajímavost

Některé celebrity jsou prostě k sežrání. Z této jednoduché premisy vycházeli vědci americké společnosti BiteLabs, kteří se rozhodli vyvinout umělý salám, jehož základem mají být vzorky tkání poskytnuté celebritami. Je to lehce bizarní, zavání to kanibalismem, ale je to nové, takže se dá předpokládat, že to bude mít úspěch.

Samotná společnost na svých stránkách uvádí doslova, že „vyrábí jemné řemeslné salámy z masa, které bylo laboratorně vypěstováno ze vzorků tkání celebrit. V současné době se výroba masa in vitro blíží realitě a nabízí vysoce kontrolovatelnou produkci masa bez týrání zvířat, plýtvání a dopadů průmyslového chovu na životní prostředí. Tento proces však může nabídnout mnohem více než repliky hovězího a vepřového masa.“

Upozorněte svoji celebritu

Prakticky tedy chtějí odborníci BiteLabu odebírat celebritám jejich svalové buňky a z těch pak dělat salámy. Na sociálních sítích prý dokonce lze zasílat celebritám žádost, aby své buňky na salámy poskytly. Fanoušci, kteří by chtěli ochutnat svého oblíbeného herce či zpěváka, tak mají možnost jej upozornit, že by se měl stát součástí potravinového byznysu budoucnosti.

Po přečtení těchto řádek možná mnoho lidí napadlo, že jde o klasický hoax nebo nějakou internetovou parodii na současné americké start-upy. Ale zdá se, že firma to myslí vážně. „Na vývoji Celebrity Meat spolupracujeme se skupinou bioinženýrů a potravinářských designérů, z nichž většina požádala o zachování anonymity kvůli kontroverzní povaze produktu. Dostali jsme několik odpovědí od lidí, kteří nám nabízejí bioprodukty, ale zatím nikdo na úrovni naší velké čtyřky. Většina reakcí byla velmi pozitivní, ale samozřejmě některým lidem je myšlenka BiteLabs trochu nepříjemná - myslíme si, že se to dá očekávat, když mluvíme o posouvání hranic techniky a společnosti,“ řekl magazínu Slate zástupce BiteLabs, který se představil jako Kevin.

Jak budou chutnat?

V seznamu celebrit určených ke konzumaci už má BiteLab první úlovky. Na seznamu je známý raper Kanye West, herečka Jennifer Lawrence nebo komička Ellen DeGenres. Firma specifikuje i to, jak který produkt z dané celebrity má chutnat. „Salám Jennnifer Lawrence bude vyroben ze směsí králičího a vepřového masa. Okouzlující a sebevědomý chuťový profil salámu JLaw je hrubě mletý v rustikálním stylu, zjemněný tóny medu a okořeněný pomerančovou kůrou a zázvorem. Tento salám vždy překvapí a nikdy nepřestane bavit.“ Salám Kanye Westa bude zase lákat směsí maďarské papriky, paprik jalapeňo a worcesterové omáčky.

Nápad na podobné kanibalistické pochoutky není nový. Už v roce 2020 skupina amerických vědců vytvořila umělé maso ze vzorků lidského masa. To ale nebylo určeno ke konzumaci, ale bylo vystaveno jako exponát v londýnském Muzeu designu.

Umělé maso láká

Když pomineme výrobu masa z lidských vzorků, tak samotný proces produkce masa vypěstovaného in vitro je už poměrně starou záležitostí. V padesátých letech minulého století s prvními pokusy začal nizozemský vědec Willem van Ellen, první svalovinu vypěstoval v roce 1971 profesor patologie Russel Ross. Patent na produkci umělého masa má od roku 1991 americký podnikatel John F. Vein, další patenty na různé druhy umělého masa následovaly v dalších letech. S tímto druhem potravin začala experimentovat také NASA. První burger z umělého masa vyrobil Mark Post z univerzity v Maastrichtu. Trvalo mu to dva roky, náklady na plátek masa dosáhly přibližně 300 tisíc dolarů. V současnosti se vývoji různých druhů umělého masa věnují desítky společností z celého světa.

Zpět k projektu BiteLabs. Ten samozřejmě budí vášně, protože nápad pojídat salámy z celebrit tu zatím nebyl, nicméně kontroverznost projektu je současně to, co mu získává mediální pozornost. Jestli se najde dostatek ochotných celebrit a jestli se byznys s těmito uzeninami rozjede, je otázka. Každopádně tento typ potravin představuje jednu z možných cest, jak do budoucna uživit stále se zvětšující populaci planety Země. Nemusí to být zrovna maso celebrit ani maso z lidí, hlavně když bude dostupné a bude dobře chutnat.

Zdroj: BitelabsSlate

KAM DÁL: Jak to je se syrovým masem, jak zajistit, že nám po jeho konzumaci nic nebude? Vědci hovoří jasně.

Klíčová slova: