Královna Viktorie byla skoro tak široká jako vysoká. Obvod jejího pasu byl opravdu úctyhodný

Doba vlády královny Viktorie trvala 63 let a 7 měsíců, což je druhé nejdelší období vlády britského panovníka
  |   zajímavost

Myslíte si, že ji znáte? Tak se možná dost pletete. Královna Viktorie, narozená jako Alexandria Victoria, měla celou řadu tajemství. Byla královnou Spojeného království Velké Británie a Irska a první císařovnou Indie, obojí až do své smrti. Tak se jí pojďme podívat "na zoubek".

Její vláda nad Spojeným královstvím je označována jako viktoriánské období a je charakteristická bouřlivým průmyslovým, politickým, vědeckým a vojenským rozvojem britských území. Tohle ví o královně Viktorii většina, je tu ale 5 věcí, které až tak známé nejsou.

Její výška téměř odpovídala její šířce

Královna Viktorie měřila pouze něco málo přes 150 centimetrů. Později také, i přes svůj malý vzrůst, "dokynula" do pro mnohé nečekaného obvodu - na konci svého života měla kolem pasu téměř 130 centimetrů.

Tento fakt bylo možné ověřit podle velikosti jejího spodního prádla. Potvrzovala ho také její noční košile, která měla neuvěřitelné rozměry.

Požádala o ruku svého manžela

Královna Viktorie se poprvé setkala se svým budoucím manželem, princem Albertem, když jí bylo 16 let. Viktorii se Albert líbil hned od první chvíle a 5 dní po jejich prvním setkání, roku 1839, ho požádala o ruku. Může se to zdát poněkud obrácené a podivné, ale Albert ji o ruku požádat nemohl, protože byla královnou.

Jejich manželství bylo podle královnina diáře velmi vášnivé. „Bez něj by všechny věci ztratily svůj půvab,“ napsala.

Byla vychovávána jen matkou, později ji čekal stejný osud

Jejím otcem byl Edward, vévoda z Kentu, který zemřel na zápal plic, když byla ještě batole. Zůstala tedy bez otce a dětství prožila pouze se svou matkou Viktorií Saxe-Saalfieldovou-Coburgovou, vévodkyní z Kentu, převážně v Kensingtonském paláci.

Přesto si ale Viktorie se svou matkou nevybudovala dostatečnou důvěru na to, aby se řídila jejími radami, později se totiž spoléhala spíše na rady jejího bratra, strýce Leopolda, a její guvernantky Luise Lehzenové.

Poté, co se stala královnou, svou matku odsunula do vzdáleného komplexu Buckinghamského paláce, kam se po své korunovaci přesunula. Chtěla s ní tak omezit kontakt, byla totiž přesvědčena o tom, že ji ovládá její poradce Conroy, kterého později vyhodila.

Její manžel princ Albert předčasně zemřel na tyfus v roce 1861. Královna upadla po zbytek života do depresí, zůstala sama stejně jako její matka.

Během její vlády se ji pokusili zabít nejméně šestkrát

V roce 1840, když královna projížděla ulicemi Londýna, na její kočár někdo dvakrát vystřelil, královnu ale naštěstí nezasáhl. Útočníkem byl Edward Oxford, který byl později obviněn z velezrady, ale z důvodu šílenství byl shledán nevinným. Další potenciální vrah John Francis zkusil v roce 1842 zaútočit na královnin kočár, kulky ji ale naštěstí opět minuly. Aby toho nebylo málo, tak na ni ve stejném roce zaútočil podomácku nabitou zbraní John William Bean. Když se ale pokusil vystřelit, tak jeho zbraň nabitá papírem a tabákem ale "kupodivu" nefungovala.

V letech 1849 a 1850 přišly další dva útoky, opět na královnin kočár, oba ale opět selhaly. Prvním útočníkem byl William Hamilton, druhým bývalý armádní důstojník Robert Pate, který královnu nejspíše nechtěl zabít jako ostatní útočníci, ale jen jí ublížit, tak ji udeřil holí. Posledním útočníkem v březnu 1882 byl skotský básník Roderick Maclean, který střílel na královnin kočár, ale minul svůj cíl.

Maclean se údajně o atentát na královnu v minulosti pokusil už celkem sedmkrát. Byl také shledán šíleným a skončil v blázinci. Po každém z pokusů o atentát se popularita královny Victorie mezi britskou veřejností o trochu zvýšila. Všechno zlé...znáte to.

Zdroj: History

KAM DÁL: Freddie Mercury vynikal v jednom z nejdrsnějších sportů. Přitom se nebál přiznat, z čeho měl strach.

Klíčová slova: