Z Ukrajiny se mohou šířit "zapomenuté" nemoci. Rastislav Maďar upozorňuje na katastrofální hygienické podmínky

Od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu přišlo do České republiky kolem 300 tisíc uprchlíků
  |   názor

Lidé, kteří prchají z Ukrajiny před invazními vojsky, většinou nemají přístup k tak kvalitní zdravotní péči, jaké se dostává obyvatelům České republiky. Což může být problém. Ještě větší potíže ale mohou do budoucna znamenat katastrofální hygienické podmínky přímo na Ukrajině.

Tuberkulóza patří v tuzemsku k nemocem, které jsou takřka vymýcené. „Bohužel Ukrajina patří k zemím, které řadíme mezi rizikové, co se výskytu tuberkulózy týče. Vzhledem k tomu, že z Ukrajiny utekly více než tři miliony lidí, lze předpokládat, že statisíce najdou nový domov v Česku,“ řekla prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti .

Zhoršovat se bude i podvýživa

Důvodů, proč se mohou objevit i více či méně dlouho "zapomenuté" nemoci, je mnoho. „Nefungující zdravotní péče, včetně té preventivní, paralýza očkování dětské populace, katastrofální hygienické podmínky, narušení vodovodů a kanalizací povede k šíření různých nákaz, jejichž dopad bude zhoršovat podvýživa v nejhůře zasažených oblastech,“ vypočítává pro Čtidoma.cz epidemilog Rastislav Maďar.

Podle vedoucího Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity už covid ukázal, že nejrychleji a na největší vzdálenost se mohou přenášet hlavně respirační infekce. „Vedle těch, které známe i na našem území, jako jsou spalničky, plané neštovice, černý kašel, se může šířit i rezistentní tuberkulóza.“

Není to vina uprchlíků

Je tu ale i celá řada dalších nemocí, které jsme v našich končinách už dlouho neviděli, často i desítky let. „Jde o nemoci jako například záškrt a obavy máme i z přenosné dětské obrny. Hrozí také usídlení rezistentních mikrobů ve zdravotnických zařízeních,“ vysvětluje odborník na cestovní medicínu.

Maďar však jedním dechem dodává, že za to nemohou ukrajinští uprchlíci. „Je to vina toho, kdo tuto nesmyslnou válku vyvolal,“ dodal pro Čtidoma.cz.

KAM DÁL: Zdražování bude pokračovat. Bochník chleba za 100 korun je jen otázkou času, shodují se ekonomové.

Klíčová slova: