Jak vidí svět Putinův projev: Šílený stařec v izolaci, kterému už nikdo nic nevěří

Putinův život do jisté míry formovaly události během pádu Berlínské zdi
  |   názor

Vladimir Putin si reakce na svůj projev asi za rámeček nedá. K žádnému převratnému sdělení v jeho řeči nedošlo, prý jen vytahuje "fráze ze šuplíku". Obhajování invaze na Ukrajinu a shazování viny na západ tedy v proslovu nechybělo.

Válku na Ukrajině v proslovu ruský prezident provázal s vítězstvím na konci druhé světové války a započal s obviňováním NATO a západu, jak informoval web BBC. Ačkoliv jeho předešlé snahy o obhájení invaze na Ukrajinu západní mocnosti rázně odmítly, nevzdal se.

Začal opakovat své falešné tvrzení, že demokracii v Kyjevě řídili neonacisté, a pokoušel se tak válku na Ukrajině omluvit jako snahu o denacifikaci země. Dále také označil činy ruské armády za "obranu vlasti".

„Obrana vlasti byla vždy posvátná,“ řekl v proslovu. „Dnes bojujete za náš lid v Donbasu, za bezpečnost Ruska, naší vlasti,“ pokračoval. Další část jeho proslovu byla věnována výhradně snaze o obvinění NATO, západních mocností a samotné Ukrajiny.

„Připravovali trestnou operaci, aby narušili naše území. V Kyjevě říkali, že by mohli získat jaderné zbraně, a NATO začalo prozkoumávat země blízko nás. To se stalo hrozbou pro nás i naše hranice,“ uvedl v projevu.

Dokonce i okomentoval události v prosinci minulého roku. „V prosinci loňského roku jsme navrhli uzavření dohody o bezpečnosti. Rusko vyzvalo západ, aby se zahájil dialog s cílem najít kompromisní řešení s ohledem na zájmy toho druhého. Všechno to ale bylo marné,“ nechal se slyšet Putin.

„Země NATO nás ale poslouchat nechtěly. Ve skutečnosti tedy měly jiné plány, my jsme to viděli. Otevřeně probíhaly přípravy na další trestnou operaci v Donbasu, invazi na naše území, včetně Krymu,“ uvedl ruský prezident.

Několik minut trvající řeč skončila obrovským jásotem hned poté, co na ní Vladimir Putin vzdal hold ruské armádě. „Sláva našim ozbrojeným silám, za Rusko, za vítězství. Hurá!“ 

Reakce

  • „Země NATO se nechystaly zaútočit na Rusko. Ukrajina neplánovala útok na Krym,“ zareagoval na Putinův proslov hlavní ukrajinský prezidentský poradce Mykhailo Podolyak.
  • Putin jen opakoval citáty ze svého šuplíku, aniž by si troufnul na něco vážnějšího. To znamená, že Kreml už nemá v zásobě žádné triky. Teď je Putinova porážka jen otázkou času,“ reagoval na řeč ruského prezidenta Gennadij Gudkov, bývalý poslanec v exilu a člen liberární opozice.
  • „Šílený stařec v izolaci, který stojí sám na pódiu, protože s ním nikdo nepřišel, kašle a říká něco o nacistech a NATO. Myslím, že už mu to nevěří ani ten nejoddanější příznivec,“ okomentovala Putinovu řeč Kira Yarmysh, mluvčí Alexeje Navalného.

Zdroj: BBC, Reuters

KAM DÁL: Závislost na ruském plynu a jeho zdražování. Kde se stala chyba, vysvětluje Bohumil Pečinka.

Klíčová slova: