Zpackané popravy. Nenašli žílu pro smrtící injekci. Teď zkusí dusík

První poprava na elektrickém křesle byla fiaskem
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Američan Kenneth Smith čekal od roku 1988 v cele smrti na svou popravu. K trestu smrti byl odsouzen za vraždu manželky kazatele. Měl být popraven před devíti měsíci v americké Alabamě. Dvě hodiny popravčí a lékař marně hledali žílu, do které by vpustili smrtící jed. Nyní chtějí popravu zopakovat. Chtějí použít dusík.

Poprava Kennetha Smithe budí kontroverze ze dvou důvodů. Jeho právníci tvrdí, že byl už jednou podroben nesnesitelné bolesti podobající se mučení. Dvouhodinovou neúspěšnou popravu, kdy do odsouzeného opakovaně vpravili jehlu, někteří považují za dvojí porušení osmého dodatku o ochraně proti krutým a neobvyklým trestům. Kontroverzní je také nová metoda jeho popravy. Představitelé Alabamy chtějí Kennetha Smithe usmrtit hypoxií dusíku – donutí ho dýchat pouze dusík, tedy jej připraví o kyslík, což způsobí jeho smrt. Několik amerických států tuto metodu povolilo. Je údajně bezbolestná, nebyla však dosud nikdy použita. I sám Smith údajně tuto metodu preferuje před injekcí. Podle expertů na trest smrti se jedná v podstatě o experiment na lidech. Odsouzenec se po zcpackané popravě stane ještě pokusným králíkem. A i veterináři považují usmrcení dusíkem za nepřijatelnou formu eutanazie zvířat. Kenneth Smith však není jediný, jehož poprava se nepovedla. Mnozí si nepovedenou popravou zachránili život.

Popravenou oživili medici

Anne Greene byla anglickou domácí služkou. Usmrtila své čerstvě narozené dítě a byla za to 14. prosince 1650 popravena oběšením. Vězeňský lékař ji prohlásil za mrtvou. Její tělo bylo potom předáno studentům lékařství na rozpitvání. K pitvě mělo dojít druhý den, ale přítomný lékař zaznamenal u popravené nepatrný pulz a slabé dýchání. Místo pitvy si tak medici ozkoušeli oživování. Do krku jí nalili cardial, horký nápoj, který měl stimulovat srdce. Začali také s masírováním končetin, pustili jí žilou, dostala hřejivé obklady a nakonec jí byl aplikován tabákový klystýr (vdechování tabákového kouře do řitního otvoru). Nakonec byla uložena do teplé postele s další ženou, která ji zahřívala. Služka se zotavila, byla jí udělena milost.

Popravčí byl nemehlo

Anglický kat Jack Ketch sloužil za vlády krále Karla II. Stuarta od 60. do 80. let 17. století. Byl natolik nešikovný, že jeho popravy byly zároveň mučením. Jeho katovské výkony byly natolik špatné, že se jeho jméno později ujalo jako synonymum pro smrt či Satana. U dvou popravených šlechticů Williama Russella a Jamese Scotta potřeboval tento nešika více než pět seknutí, aby nebožákům sťal hlavy. Přihlížející dav byl jeho výkonem natolik pohoršen, že byl sám kat v ohrožení života a z popraviště musel odejít pod ochranou stráží.  

První popravený na elektrickém křesle vzplál

Začátky poprav na elektrickém křesle také nebyly jednoduché. Hned první taková poprava skončila neslavně. Prvním popraveným na elektrickém křesle byl William Kemmler, který zavraždil svou manželku. Ještě před tím, než byla poprava vykonána na člověku, byl takto pokusně usmrcen kůň. Kemmlerovi nejprve vpustili do těla tisíc voltů. Ty odsouzence sice omráčily, ale neusmrtily. Další elektrický impuls byl zvýšen na dvojnásobek. Tělo popravovaného však v důsledku velké „voltáže“ začalo silně krvácet a dokonce vzplálo. Na metodě popravy tak bylo ještě mnoho co vylepšovat.

Zpackaná poprava byla znamením od boha?

Joseph Samuel byl Angličan narozený v osmnáctém století. Za zločiny spáchané v Anglii byl deportován do trestanecké kolonie na australský kontinent. Nelenil ani tam a v Sydney se přidal k tamnímu gangu, který olupoval spoluobčany. Byl tam nakonec odsouzen k trestu smrti oběšením. Společně s dalším zločincem byl Samuel roku 1803 převezen do Parramatty, předměstí Sydney. Na jejich popravu se přišly podívat stovky občanů. Jakmile odsouzenci dokončili své poslední modlitby, byl vozík, na kterém stáli, odtržen. Muži s oprátkou kolem krku se propadli. Zatímco jeden odsouzenec zůstal viset, Samuelův provaz se přetrhl. Popravčí jej tedy pověsil znovu, provaz byl však moc dlouhý, takže se odsouzenec dotýkal nohama země. Kat se za vřavy davu pustil do třetího pokusu o pověšení. Provaz se ale znova přetrhl. Neúspěšná poprava se musela nahlásit místnímu guvernérovi. Ten zločinci trest změnil na doživotní vězení. Guvernér snad uvěřil, že podivuhodné okolnosti ohledně popravy byly znamením od Boha.

Zdroj: dailymail.co.uk., refresher.cz, iprima.cz

KAM DÁL: Poslední poprava gilotinou.Pod ostřím skončil jednooký vrah.

Klíčová slova: