Jak rychle, snadno a levně odstranit odolné skvrny z koberce?

Na skvrny od vína platí jedlá soda
  |   zajímavost

Každému z nás už se nejspíše někdy stala nehoda, při které jsme na koberci vytvořili nevzhlednou skvrnu. "Naštěstí" se takové nehody dějí mnohem častěji, než si myslíte, a lidé tak přišli na dokonalé způsoby, jak nejrůznější skvrny z koberce odstranit.

Profesionálové, kteří se zbývají čištěním koberců a péčí o ně, prozradili na webu Coit, s jakými skvrnami se u svých zákazníků setkávají nejčastěji a jak je můžete rychle odstranit. Na každou skvrnu totiž funguje něco jiného.

Víno

Jedny z nejčastějších skvrn, které se na kobercích objevují, jsou ty od červeného vína. Podle expertů z Coit není po vylití tohoto nápoje na koberec čas na paniku, právě naopak. Ihned po utvoření skvrny, a to platí u naprosté většiny skvrn, musíte začít jednat. Čím dříve po vylití vína na koberec se pokusíte o jeho odstanění, tím větší šanci na úspěch máte.

  1. Nejdříve je potřeba čistým hadříkem odsát co největší množství vína z koberce.
  2. Poté je nutné nalít malé množství studené vody přímo na skvrnu a pokračovat v odsávání. Tato metoda vám pomůže odsát více barviva.
  3. Nakonec je doporučeno smíchat jedlou sodu s vodou tak, aby vznikla pasta, tu nanést na skvrnu a nechat uschnout.
  4. V momentě, kdy je tato pasta suchá, ji stačí jen vysát vysavačem a máte hotovo.

Káva

Odstanění kávy z koberce je téměř stejně náročné jako odstanění červeného vína.

  1. Nejdříve je potřeba vylitou kávu odsát papírovou utěrkou, a to jen pouhým přitlačením. Rozhodně se nedoporučuje místo papírovou utěrkou drhnout, mohlo by se totiž stát, že se začne drolit.
  2. Poté nalijte trochu gelu na praní na navlhčenou houbičku a jemně místo vydrhněte. Skvrna by měla postupně zcela zmizet.

Čokoláda

Dalšími běžnými skvrnami na koberci jsou podle expertů ty od čokolády. Ty jsou ale vzhledem k její pevné textuře velmi náročné na odstranění.

  1. Pokud si doma na koberci všimnete skvrny od čokolády, nejdříve byste ji měli máslovým nožem z koberce odloupnout a pokusit se vysát co nejvíce pevných částí čokolády ze skvrny, která na koberci vznikla.
  2. Poté experti doporučují na skvrnu položit několik papírových utěrek, rozpálit žehličku na tu nejmenší možnou teplotu a přes utěrky skvrnu nahřát. Tento krok se doporučuje několikrát opakovat, dokud skvrna nezmizí.
  3. Nakonec stačí jen místo dočistit klasickým kobercovým čističem.

Zdroj: Coit

KAM DÁL: Jak levně a lehce vyčistit koupelnu a kuchyň?

Klíčová slova: