Luxusní dýňová polévka! RECEPT, který musíte zkusit

Futsu Black
Zobrazit fotogalerii (17)
  |  

Zkoušeli jste dýňovku, ale stále nemáte ten správný recept. Pojďte zkusit ten zaručeně nejlepší. Budete se ještě dlouho olizovat!

Podzim bývá ve znamení dýní. Co z nich ale uvařit? Je to jasné, dýňová polévka nesmí chybět na vašem stole. Mimochodem, dýňová polévka se hodí skvěle k chladnějším večerům, sommeliér k ní doporučuje nalít skleničku portského vína

Dýňová polévka
1 středně velká dýně hokkaido
1 masox
1 větší brambora
1 větší cibule
Kari koření
Sádlo
Pepř
Sůl
Trochu mleté papriky
Chilli
Smetana
Eidam (45%)
1-2 housky

Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo. Cibuli překrojíme napůl a nakrájíme na proužky. Na sádle ji necháme zesklovatět. Až bude pěkně sklovatá, přidáme brambory. Opečeme a vyjmeme z hrnce. Přidáme ještě kousek sádla a vložíme hokkaido nakrájenou na kousky. A samozřejmě i se šlupkou, tuhle dýni nemusíme loupat. Podlijeme.

Hrnec přiklopíme a na středním plameni dusíme dýni. Ta změkne po 10-15 minutách. Jakmile bude dýně měkká, tak ji buď rozšťoucháme na pyré, nebo na ni použijeme ponorný mixér, přidáme sůl, pepř, kari, chilli a mletou papriku. Rozmixujeme na kaši, přidáme bujón a vodu tak, aby konzistence nebyla příliš řídká.

Přivedeme k varu a přidáváme opečené brambory s cibulkou. Povaříme, brambory ještě nemusí být měkké. Dozdobit můžeme petrželkou nebo pažitkou. Přidáme pár lžic smetany na zjemnění (podle chuti).

Housku nakrájíme na kostičky a dáme do trouby, „pečeme“ asi 10 minut při 150 °C. Vytvoříme tak krutónky. Před podávání posypeme nastrouhaným sýrem. Určitě můžete použít i něco lepšího než eidam a přidávané krutónky.

Tip
Existuje hned několik dalších variant. Jestli nemusíte kari, dejte do polévky česnek a majoránku. Další varianta je s muškátovým oříškem. A jestli se vám ani ta nelíbí a raději byste pořádný kus masa, zkuste ho upéct právě s dýní hokkaido. Zaručeně se budete olizovat!


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru