Koronavirus je možné odhalit i v odpadních vodách. Možná je to cesta do budoucna

Koronavirus je podle vědců možné najít v odpadních vodách. Další testy mají tuto teorii potvrdit
 

Od začátku pandemie se vědci soustředí jak na to, jak s virem bojovat, tak i na možnosti jeho včasného odhalení. Nyní se zdá, že by bylo možné přijít na jeho přítomnost v daném místě také rozborem odpadních vod. Výsledky provedených studií jsou velmi nadějné.

Švýcarští vědci dokázali zjistit ze vzorků odpadních vod přítomnost koronaviru dokonce i ve velmi malé koncentraci. Vzorky vody odebrané z kanalizace by tak podle nich mohly sloužit jako systém včasného varování před propuknutím nové vlny nákazy v zemích, které uvolňují karanténní opatření, napsala dnes agentura Reuters.

Výsledky dříve než pomocí běžných testů

Pokud by systém fungoval, mohly by vzorky odpadních vod upozornit veřejné zdravotní činitele na nový výskyt nemoci covid-19 dříve, než by ho bylo možné prokázat s pomocí diagnostických testů - možná zhruba o týden, uvedli vědci.

Covid-19 je onemocnění dýchacích cest způsobené koronavirem SARS-CoV-2, jímž se na celém světě nakazilo už více než 3,19 miliónu lidí, z nichž přes 227 000 zemřelo.

Spolehlivé testy

„Odpadní vody nelžou. Za několik hodin se v nich objeví to, co veřejnost vyloučí,“ řekl tým vědců pod vedením Christopha Orta ze švýcarského Federálního ústavu vodních věd a technologií.

Vědci Federálních technologických ústavů v Curychu (EHT) a Lausanne (EPFL) uvedli, že sledovací metodu je stále ještě třeba vylepšovat, než bude možné vyvodit rozhodující závěry ohledně koncentrace viru ve vzorcích. Ale předběžné závěry jsou podle nich povzbudivé.

KAM DÁL: Doma šité roušky mohou být nejen pro astmatiky problém. Mohou uvolňovat drobná vlákna