Co týden dal, co týden vzal

Základní a mateřská škola Jesenice
 

Minulý týden nám dal nahlédnout do dalších pivovarů a čajoven, a relativně nového sportu fotbalgolfu. Na kole jsme dojeli až do Norska. A co nám vzal? Zdraví řevnických dětí, zastupitele na Praze 21 a ředitele základní školy v Jesenici.  

Ředitel už nepřijde

S problémy ve školství Středočeského kraje se doslova roztrhl pytel. Středočeský kraj zjistil vážné problémy a pochybné výběrové řízení ve věci nákup výpočetní techniky v jesenické škole, která tak nejspíš bude vracet milionovou dotaci. Škola je v současné době bez ředitele, ten se vypařil.

Na Praze 21 chtějí odvolat starostu, koalice je rozložená

Radnice Prahy 21; zdroj: Wikipedia

Také radnici na Praze 21 nedávno postihlo zemětřesení. Odešli totiž dva místostarostové a ke smíru se nepodařilo dojít. Nyní se chystá hlasování o odvolání starosty.

Ládví není autobusák!

Dopravních problémů je kam se podíváte.

Pražané proestují; zdroj: Ladví není autobusák

Praze 8 se nelíbí  dopravní koncepce autobusů a místní proti ní budou v úterý protestovat. Petici proti konečné autobusů z Mělnicka a Neratovicka na Praze 8 v zastávce Ládví, která je podle pražanů koncipována maximálně na dva busy, podepsalo více jak 4 tisíce lidí.

 

 

Děti mají poleptané plíce

Dětem poleptal plíce čpavek nebo chlor; zdroj:pixabay

Prahu a Středočeský kraj trápil smog.  Žáky z řevnické školy, kteří šli bruslit na místní stadión, trápil kašel. Příčinou však nebyla inverze. Dětem se až při bruslení udělalo nevolno. Odpoledne se jejich stav zhoršil a tři z nich byly hospitalizovány v Motole přes víkend. Lékařské zprávy hovoří o poleptání plic čpavkem nebo chlorem. Co se na stadionu skutečně stalo? Aféru sledujeme dál.

Jak se hraje fotbalgolf?

Fotbalový míč musí skončit ve vyhloubeném prostoru o šířce 55 až 65 centimetrů; zdroj: facebook – fotbalgolf

Nosímě i pěkné zprávy. Ukázali jsme vám rozvíjející se sport fotbalgolf, který vznikl v roce 2004 ve Švédsku. Hraje se na hřišti podobném tomu golfovému, stejný je dokonce počet osmnácti jamek. Pořádají se už i mistrovství Evropy a světa, v naší republice je zatím registrováno 15 klubů fotbalgolfu.

 

 

 

 

foto: archiv týmu K moři na kole

Cesta na kole plná zážitků

Ve třech dílech vám přinášíme exkluzivní příběh o klucích z kralupského gymnázia, kteří jeli na kole z Čech až na sever Norska. Často si sáhli na dno svých psychických i fyzických sil. V lese na ně například mířil cizí muž puškou.  A jak se ke klukům chovali Rusové? O tom všem vyprávěl Václav Michovský.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Pokračujeme v přehledu malých a středních pivovarů. Udělali jsme si exkurzi do Kounického pivovaru, který rodina Klusáčků koupila od Lichtenštejnů. Benešovský pivovar má také slavnou historii,  založil ho roku 1897 arcivévoda František Ferdinand d'Este. Ferdinand rozšiřuje nabídku, zavádí pět druhů pivních speciálů.

 

 

Provozní Kateřina Kapalová

Čas pohody a odpočinku

Rádi bychom ucelili i přehled čajoven a kaváren v našem regionu. Začali jsme u Andělky z Velkých Popovic, která nabízí zázemí milovníkům dobré místní kávy a domácích dobrot. O příznivých zdravotních účincích kávy si můžete přečíst zde.