Detektivové objasnili starou nájemnou vraždu. Tělo našli v bývalém vojenském objektu

Zobrazit fotogalerii (2)
 

Tělo zavražděného jednatřicetiletého muže našli v lese v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Na případu pracovali detektivové od května loňského roku. K nájemné vraždě došlo v roce 2012. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství pro Středočeský kraj.

Vzájemná dohoda a likvidace

Objednavateli nájemné vraždy jsou občané Slovenska a jejími vykonavateli občané z Česka. Zavražděný se měl na Slovensku stát nepohodlným svědkem rozsáhlého dlouhodobého obchodu s drogami, na kterém se nějakou dobu také částečně podílel.

Úkryt

Následně však začal svým chováním ohrožovat zaběhnutý obchod, a tak bylo rozhodnuto o jeho dočasném ukrytí v Praze. Krátce po jeho příjezdu do Česka však konkrétní osoby rozhodly o jeho likvidaci. K té pak za úplatu došlo na předem připraveném místě v Ralsku. Obětí vraždy se stal jednatřicetiletý občan Slovenské republiky.

Krycí název Korek

První hmatatelný výsledek na případu Korek přinesla práce detektivů v polovině listopadu 2015, kdy se jim podařilo určit místo, kde by měla ležet oběť vraždy. Tím místem bylo Ralsko a tělo zavražděného nalezli zakopané v lesním porostu.

Při šesti domovních prohlídkách policisté nalezli střelivo, nelegálně držené zbraně, ale i omamné a psychotropní látky

„Dne 8. prosince 2015 byly ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadrženy 2 osoby ve věku od 31 do 35 let z Prahy. Následně bylo provedeno šest domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při těch policisté zajistili legálně držené krátké i dlouhé střelné zbraně, větší množství střeliva, jednu nelegálně drženou krátkou střelnou zbraň, omamné a psychotropní látky, větší finanční hotovost a další věci důležité pro trestní řízení,“ říká tiskový mluvčí ÚOOZ SKPV Pavel Hanták.

Další obviněný a výjimečný trest

Oba zadržení Češi byli obviněni z vraždy, a to zčásti ze spolupachatelství a zčásti formou návodu. Jsou stíháni vazebně. Vyšetřovatel ÚOOZ obvinil z vraždy i dalšího Čecha, který byl v době realizace ve výkonu trestu pro jinou násilnou trestnou činnost. Je jím muž ve věku 27 let.

V případě prokázání viny v rozsahu obvinění hrozí stíhaným osobám až 20 let odnětí svobody, nebo dokonce výjimečné tresty.

Čtěte dále: