Na nový typ koronaviru umírají děti i mladí lidé plní sil. Odborníci mají několik teorií

Děti postihuje koronavirus sice méně, ale samozřejmě je to vždy obrovská tragédie
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Už několik měsíců bojuje prakticky celý svět se zákeřnou pandemií koronaviru. Vědci se hromadně shodují na tom, že nejohroženější skupinou jsou lidé, kteří trpí nějakým chronickým onemocněním a jsou starší šedesáti let. Bohužel koronavirus si nevybírá a obětí se stávají v několika případech děti nebo mladí lidé plní sil. Odborníci ze všech zemí přichází s teoriemi, co by mohlo stát za smrtí mladých jedinců. 

Před zhruba měsícem obletěla Evropu smutná zpráva. Teprve šestnáctiletá francouzská dívka Julie podlehla nemoci COVID-19. Mladá dívenka byla v pařížské nemocnici Necker hospitalizována s dýchacími problémy. O pouhý den později se ale její zdravotní stav natolik zhoršil, že už jí nebylo pomoci. Pro deník Le Parisien promuvila její sestra Manon, která tvrdila, že Julie kromě mírného kašle a dýchacích obtíží netrpěla žádnými jinými přiznaky. 

„Musíte si přestat myslet, že to postihuje jen starší lidi. Před tímto virem není v bezpečí nikdo,“ říká zdrcená sestra. Lékaři jsou v tomto případě přesvědčeni, že Julii postihla velmi agresivní forma viru, které se nedokázalo její tělo bránit. „Především u některých virových infekcí ve výjimečných případech vidíme velice extrémní formy,“ nechal se následně slyšet zástupce francouzského ministerstva zdravotnictví Jerrome Salomon.

Zemřel mladý futsalista

Zanedlouho po Julii se objevila další smutná zpráva, tentokrát o skonu črtnáctiletého nadějného futsalisty Vitora Godinho z Portugalska. Chlapec byl ve vynikající kondici, ale začaly ho trápit dýchací potíže. Lékaři provedli chlapci test na koornavirus, který vyšel pozitivní, a den na to Vitor v nemocnici ve městě Santa Maria da Feira zemřel.

Lékaři si v tomto případě myslí, že na vině bylo onemocnění lupénkou, které se řadí mezi autoimunitní nemoci. Šikovný fitsalista a školák podobně jako Julie netrpěl žádnými dalšími příznaky kromě dýchacích problémů. Začátkem března přišla smutná zpráva také z Birtánie, kde nejmladší oběti koronaviru bylo pouhých pět let. 

Proč umírají na koronaviru mladí a zdraví lidé?

„Normální koronaviry napadají děti i dospělé rovnoměrně, ale tenhle – ať už z jakéhokoliv důvodu – postihuje spíše dospělou populaci,“ sdělil pro televizní stanici NBC Frank Esper, pediatr a specialista na infekční nemoci z nemocnice v americkém Clevelandu. Podle odborníků je důležité, zda mladí lidé a děti, kteří podlehli koronaviru, netrpěli nějakým dalším závažným či chronickým onemocněním. 

U dětí a mladých lidí se ve většině případů projeví mírné příznaky nemoci. Nedávná studie publikovaná v magazínu Pediatrics, na niž odkazuje americký deník The New York Times, však jasně dokazuje, že u některých mladších pacientů může mít nemoc velmi těžký průběh. 

Polovina z testovaných dětí měla velice mírný průběh nemoci. Trápil je kašel, únava nebo horečka. Zhruba 39 procent dětí mělo těžší průběh nemoci a k výše zmíněným problémům se přidal zánět plic a dýchací obtíže. Čtyři procenta dětí neměla žádné příznaky a zhruba šest procent se potýkalo s velmi vážným průběhem.  

"Vzhledem k nezralosti imunitního systému může být riziko nákazy u kojenců a dětí předškolního věku vyšší. Pokud dosud nebyli vystaveni virům, nedokážou vytvořit účinnou imunitní odpověď,“ uvedla pediatrička Baylor College v Houstonu Andrea Cruzová pro NY Times.

KAM DÁL: Koronavirus vyléčíte česnekem, marihuanou nebo kanibalismem: Největší mýty, kterým lidé slepě věří, a neměli by.