První losování Sportky za tři koruny. Komunisté hledali cestu, jak zabránit nelegálním sázkám

Hry na tipování čísel Češi milují
 

Zákazem funkčních loterií po měnové reformě si komunistická strana koledovala o problém. Přinesl totiž masivní nárůst nelegálních sázek, a tak vláda musela přijít s něčím zcela novým. Nejdříve se zrodila Sazka, kterou velmi brzy následovalo losování Sportky. Fenomén, který funguje dodnes, započal 22. dubna 1957 na Velikonoční pondělí. Historie sázení na našem území je však mnohem hlubší... 

V České republice se každý rok prosází kolem 300 miliard korun. Nejvíce peněz polykají hrací automaty, ale významný podíl zastává také tipovací loterie. Naděje na obrovské výhry většinou končí neúspěchem, ale i tak se lidé snaží stále dokola. Nikdy totiž nevíte, kdy právě vaše čísla budou ta vítězná. Jaká je historie sázení na našem území a proč vlastně musela vzniknout Sazka a losování Sportky? 

Už za Rakouska-Uherska

Sázet už u nás bylo možné v dobách, kdy zde vládla monarchie. Za Rakouska-Uherska si lidé oblíbili tzv. malou loterii, tedy lidově lotýnku. V této loterii přišel výherce o pětinu částky. První losování “lotýnky” proběhlo v Praze v roce 1754. Na čistě československou loterii si lidé museli počkat do 22. července roku 1919. 

Stát se tímto rozhodnutím bránil, aby velké množství peněz, které byli schopni lidé utrácet za hranicemi, utráceli přímo v Československu. Tento přístup byl zapsán i v zákoně: "Ochrániti stát před tím, aby se hrálo v cizině, a poskytnouti mu určitý zdroj příjmů.”

Vznikla tak Československá třídní loterie. Ta probíhala dvakrát do roka. V prvním roce bylo možné si koupit 60 tisíc losů a maximální výhra byla 50 tisíc Kčs, což na tuto dobu byly opravdu velké peníze. Člověk si tak mohl za výhru postavit klidně celý dům. Losování trvalo velmi dlouho. Výherce nebyl tedy znám tak rychle jako dnes. I proto se loterie konala jen dvakrát do roka. 

Popularita této soutěže rostla a dokonce v květnu roku 1939 se hrálo o milion Kčs. Československá třídní loterie byla také unikátní v tom, že výhru vyplácela v hotovosti a bez srážek. 

Peníze na kostel

Zajímavostí je, že Československou třídní loterii využívalo mnoho organizací s vidinou úspěšného financování. Podle historických zdrojů se jednalo třeba o Husův sbor, který chtěl skrze loterii zafinancovat výstavbu kostelů. 

Největší zisky loterie evidovala v letech 1926-1927, kdy vyšplhaly k čistému zisku 22 milionů Kčs. Úspěšná léta však skončila s nástupem velké hospodářské krize ve 30. letech. Ještě pro zajímavost, podle archivu České televize byla v těchto dobách evidovaná jako nejvyšší výhra 100 tisíc korun. 

Po měnové reformě

Samotná loterie pokračovala i po druhé světové válce až do osudného roku 1953, kdy přišla tolik bolestivá a pro mnohé nečekaná měnová reforma. Fungovaly zde dva zásadní subjekty, Československá třídní loterie a Československá státní dobročinná loterie, provozované Spořitelnou. Jejich zákaz ze strany komunistů nebyl dobrý nápad, protože se následně rapidně zvedl počet nelegálních sázek. Reakce socialistické vlády musela přijít. 

O tři roky později, tedy v roce 1956, vznikla Sazka. Ta za minulého režimu cíleně propojila své zisky se státním rozpočtem. Od roku 1957 bylo schváleno rozšíření o nový druh loterie, který známe pod názvem Sportka. Tou se Sazka inspirovala v Německu a převzala princip losování šesti čísel ze 49 nabízených. První losování se uskutečnilo 22. dubna 1957 na Velikonoční pondělí.

Číselná loterie si masivní oblibu drží dodnes. Výhry jsou totiž opravdu velmi lákavé. Vždyť nejvyšší výhra, kterou Sazka eviduje, patří muži z Chrudimska, který v roce 2014 vyhrál 399,9 milionů Kč. 

Do českého rybníčku sázek vstoupil v roce 2014 také evropský gigant Eurojackpot, v níž sázkař z Pardubického kraje získal neuvěřitelných 2,466 miliard Kč. 

KAM DÁL: Tragédie, které šlo zabránit. Jeden z největších školních masakrů v Columbine způsobila šikana