Institut pro výzkum Alzheimerovy choroby radí, jaká je nejlepší prevence proti této nemoci

S prevencí Alzheimerovy choroby vám pomohou i drobné výzvy. Může se jednat např. o puzzle nebo deskové hry
  |   zajímavost

Tato nebezpečná degenerativní choroba se objevuje zejména u starších lidí. To ale neznamená, že se Alzheimerově chorobě s přibývajícím věkem nelze do určité míry vyhnout. Existuje totiž osvědčená prevence.

Institut pro výzkum Alzheimerovy choroby Alzheimers Association na svém webu uvádí, že dokonce i této nemoci můžete s trochou snahy alespoň do určité míry předejít.

Podle expertů dochází ke vzniku této nemoci hned z několika různých důvodů. Jsou mezi nimi mimo jiné i následující:

  • věk
  • prostředí
  • genetika
  • životní styl
  • zdravotní stav

S některými rizikovými faktory z tohoto seznamu bohužel nic nenaděláme, ale i přesto existují způsoby, jak riziko vzniku Alzheimerovy choroby snížit.

Lidé často dělají tu chybu, že se na zdraví mozku nezaměřují, přitom je stejně důležité jako např. zdraví srdce. Stejně jako zdraví srdce, tak i zdraví mozku můžete svým celkovým životním stylem ovlivnit, ať už pozitivně, nebo negativně.

Do prevence degenerativních mozkových chorob, mezi které se řadí i ta Alzheimerova, tedy patří aktivity prospěšné pro zdraví našeho mozku.

Cvičení

Pravidelná fyzická aktivita je prevencí celé řady vážných onemocnění, dokonce ani Alzhemerova nemoc není výjimkou. Pravidelné cvičení totiž podporuje proudění krve do mozku a zároveň i jeho okysličení.

Knihy

Čtení knih bývá velmi podceňované, přitom patří mezi ty nejúčinnější způsoby prevence vzniku degenerativních mozkových chorob.

Kouření

Tento zlozvyk je jedním z rizikových faktorů nejen Alzheimerovy choroby, ale i celé řady dalších onemocnění. Ideální je proto pokusit se s ním co nejdříve skoncovat.

Zdravé srce

Je nutné se věnovat i prevenci srdečních chorob, je tedy nutné udržovat si ideální tělesnou hmotnost a dělat vše pro snížení vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Zdraví mozku je totiž se zdravím srdce úzce spojeno.

Helma

Pokud jste vášnivými cyklisty nebo se věnujete nějakému dalšímu potenciálně riskantnímu sportu, nezapomínejte na ochranu hlavy. Zranění hlavy totiž zvyšují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci.

Jídelníček

Je nutné zařadit do stravy velké množství zeleniny a ovoce a snažit se o to, aby byl náš jídelníček celkově vyvážený.

Spánek

Nedostatek kvalitního spánku může vést k celé řadě problémů s pamětí nebo dalšími mentálními funkcemi.

Jak si poradit s problémy se spánkem najdete zde.

Výzva

Vyhněte se té stejné každodenní rutině. K tomu, aby vaše mentální schopnosti nezačaly upadat, je nutné se vystavovat novým podnětům. Přečtěte si novou knihu, zahrajte si stolní hru nebo se vydejte domů jinou cestou.

Socializace

S prevencí této nemoci také ve velké míře pomáhá sociální interakce a péče o naše mentální zdraví.

Zdroj: Alzheimers Association

KAM DÁL: Průlomový objev v léčbě rakoviny prostaty je blízko: Vědci hovoří o stovkách tisíc zachráněných životů.

Klíčová slova: