Jak se rychle a jednoduše zbavit šneků na zahradě? Jde to i bez chemie

Šneků se můžete zbavit i pomocí skořápek od vajíček
  |   zajímavost

Šneci se v létě vyskytují téměř na každé zahrádce a ačkoliv nejde o ty nejobávanější škůdce, jejich přítomnost na zeleni rozhodně není vítaná. Existuje ale hned několik jednoduchých a levných způsobů, jak se s nimi rychle vypořádat.

Šneci nám na rozdíl od jiné škodné nijak ublížit nemohou, ale zato dokáží terorizovat celý záhon. Je tedy potřeba rostliny na zahradě pořádně prohlížet a neustále se přesvědčovat, že na nich šneci nejsou. To mimo nalezení tohoto živořicha na stoku či listu poznáte i podle stříbrné stopy, kterou za sebou zanechává.

Dalším poznávacím znamením, které ukazuje na přítomnost hlemýžďů, jsou kousance na zeleni a díry v listech. Svými stravovacími návyky totiž mohou na záhonku nadělat pořádnou paseku.

Důvodem, proč je nutné sledovat i tato znamení, je to, že šneci na zahradě rádi řádí v noci. To, že je přes den na rostlinách nevidíte, tedy rozhodně neznamená, že je neničí.

Pichlavý povrch

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak rostiny uchránit, je nasypat kolem nich skořápky od vajec, štěrk nebo jiný podobně pichlavý materiál. Šneci ho totiž nebudou schopni přelézt a k rostlinám se tak nedostanou.

Železná bariéra

Velmi účinná je při odpuzení těchto slizkých živočichů také kruhová železná bariéra umístěná kolem stonku rostliny. Šneci si s takovou překážkou nebudou vědět rady a zkrátka půjdou hledat štěstí jinam.

Vazelína

Tento způsob sice nepatří mezi ty tradiční, nicméně funguje. Pokud se šneků zkrátka nemůžete zbavit, zkuste na spodní část květináče obsahujícího rostliny namazat vazelínu. Ta šnekům zabrání ve šplhání ke šťavnatým listům.

Krmítko

Jendím z nejoblíbenějších způsobů, jak se zbavit šneků, je nalákat na zahradu jejich přirozené predátory. Krmítko pro ptáky vám tedy může zachránit zeleninu, navíc budete mít na zahradě skvělou podívanou.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak zatočit s plevelem levně a bez chemikálií.

Klíčová slova: