V Panamě našli neznámé hady. Vědci slibují další objevy, člověk ale může všechno zničit

„DiCapriův“ had byl nalezen v džungli Chocó-Darién ve východní Panamě a je ze všech objevených druhů nejvzácnější
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Jestli je slavný herec Leonardo diCaprio slizký jako had, nevíme. Jisté ale je, že nově objevený druh plaza po něm bude brzy pojmenován. Podle šéfa nevládní organizace Khamai Foundation Alejandra Arteagy má zvíře barvu spálených uhlíků a jeho oranžové oči jsou jako vystřižené z nějakého sci-fi filmu. Navíc se zdá, že výzkum ve Střední a Jižní Americe přinese řadu dalších překvapení. Tedy pokud to nezmaří člověk svou destruktivní činností.

Ve stromech panamské džungle bylo objeveno pět druhů dosud neznámých hadů s úžasnýma očima. Jeden byl pojmenován po hollywoodské superstar. DiCapriův hlemýžďožravý had (Sibon irmelindicaprioae) bude mít ale velké problémy, aby přežil. Stejně jako ostatní zvířata jej totiž ohrožuje těžba zlata a mědi v této oblasti. 

„Tyto nové druhy hadů jsou jen špičkou ledovce, pokud jde o objevy nových druhů v regionu,“ nechal se slyšet vedoucí výzkumu Alejandro Arteaga, prezident a ředitel Khamai Foundation, nevládní organizace zaměřené na ochranu přírody. „Pokud však bude nelegální těžba pokračovat dosavadním tempem, v budoucnu už nemusíme objevit vůbec nic.“

Alejandro Arteaga
- Ekvádorsko-venezuelský biolog a ochránce přírody.
- Je autorem tří knih (Plazi z Ekvádoru, Plazi z Galapág a Obojživelníci a plazi z Mindo) a 22 vědeckých článků.
- Objevil a popsal 28 nových druhů zvířat a získal finanční prostředky na záchranu 106 hektarů deštného pralesa Chocó v Ekvádoru.
- V roce 2015 byl oceněn v soutěži Big Picture Natural World Photography.

Hrozí jim brzké vyhubení

„DiCapriův“ had je asi 38 centimetrů dlouhý a žije na palmových listech zhruba tři metry nad zemí, kde hledá potravu. Živí se zejména šneky a slimáky. Svoji oběť neuštkne, ale omotá se kolem její hlavy a vylučuje nepříjemný zápach. Dalšími objevenými hady jsou, dle informací publikovaných v časopise ZooKeys, Sibon canopy, Sibon marleyae, Sibon vieirai a Dipsas welborni.

K identifikaci nového druhu došli Arteaga a jeho kolegové po analýze 343 sekvencí hadí DNA. Zjistili, že pět zmíněných druhů bylo dostatečně odlišných od svých nejbližších příbuzných, a to jak vzhledem, tak i genetikou.

Bohužel nejen nové druhy zvířat čelí závažným problémům. Těžba zlata a mědi pustoší deštné pralesy, tedy jejich domov. Arteaga si proto myslí, že hadi splňují kritéria Mezinárodní unie pro ochranu přírody pro „téměř ohrožené“ druhy. Zejména proto, že nedokáží žít jinde než na stromech. Ty ale v oblasti mizí závratnou rychlostí. S ústupem a znečišťováním řek a potoků jim také ubývá přirozené potravy v podobě slimáků a hlemýžďů.

Zlatá horečka ničí přírodu

Momentálně jsou největším ohniskem nelegální těžby regiony Ekvádor a Kolumbije. Bylo zde totiž objeveno zlato a zlatá horečka se rozběhla do místy už katastrofických rozměrů. Ušetřeni nejsou ani strážci parků a rezervací, kteří stojí odlesňování v cestě. Násilí vůči nim je běžné. „Když jsem v roce 2014 poprvé prozkoumal deštné pralesy řeky Nangaritza, myslel jsem, že to místo je neobjevený a nedotčený ráj,“ zavzpomínal Arteaga.

Popisované místo se ve španělštině nazývá Nuevo Paraíso, což v překladu znamená „nový ráj“, k tomu ale už má hodně daleko. „Stovky nelegálních těžařů zlata používají rypadla, náklaďáky a další těžkou techniku. Místa se doslova zmocnili a proměnili ho v neobyvatelnou krajinu,“ dodal Arteaga.

Zdroje: livescience.com, ZooKeys, khamai.bio/alejandro_arteaga

KAM DÁL: Absolutní bizár: Muž používal v MHD hada obtočeného kolem úst místo roušky.