České hrady, na kterých straší. Černý stín, krvavé ručičky obtisknuté na zdi i brána do pekla

Houska je hrad přestavěný na zámek ve východní části chráněné krajinné oblasti Kokořínsko
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Strašidelných hradů je v České republice celá řada. Na některých se staly mnohdy těžko uvěřitelné události, o kterých se bude mluvit ještě dlouho. Dnes se zaměříme na samotné pověsti, které se vztahují k hradům Houska a Svojanov a ke zřícenině hradu Vrškamýk.

Hledáte inspiraci, kam vyrazit na výlet, a potřebujete zároveň trochu toho vzrušení? Dnes tu máme tři zajímavé hrady s ještě zajímavější historií a pověstmi.

  • Hrad Houska

Naleznete jej ve východní části Kokořínských lesů – v obci Blatce vzdálené asi 47 km od Prahy. O tomto hradu už bylo velmi mnoho napsáno, tak si to pojďme shrnout. Dodnes se s jistotou neví, kdo ho postavil, pouze se spekuluje o Přemyslu Otakarovi II. a také o Hynku Berkovi z Dubé se svolením krále. Zůstávají však nezodpovězené otázky ohledně stáří a také důvodu vzniku hradu.

V té době byl na tomto místě středověký prales – žádná obchodní stezka, ani plnohodnotný přístup k vodě, za což údajně může čert, který se usadil v hradní studni a zahradil všechny prameny v okolí.

Hrad je zpřístupněný veřejnosti teprve od roku 1999, možná právě proto, že jeho úkolem je údajně uzavřít bránu pekel. Skrývá se zde také místnost, z níž se údajně můžete teleportovat v čase a také na jiné místo.

O Orontovi, černokněžníkovi a čaroději

V sedmnáctém století se na hradě Houska usadili švédští vojáci v čele s Orontem, který byl vlastníkem černé slepičky, díky které byl nesmrtelný. Místním lidem se nelíbilo, že vojáci osídlili hrad, protože v okolí loupili a nelítostně drancovali.

Rozhodli se, že osud Orontův vezmou do svých rukou, a tak pověřili dva myslivce, kteří se jmenovali Jiranda a Mazanec. Místní čarodějnice a vědma jim začarovala pušky a myslivci si ulili speciální kule, kterými Oronta zastřelili, když jej vylákali k oknu. Oront umírá, protože si nestihl dojít pro svou černou slepičku, od těch dob ale chodí jeho černý stín po hradě a stále slepičku hledá, prý mu pomůže vrátit se zpět k životu.

Průrva do pekla

V hradě se nacházela průrva do pekla a lidé byli zvědaví, jak takové peklo vypadá. Vzali tedy odsouzeného vězně a slíbili mu, že když se nechá do jámy spustit po provaze, tak mu dají svobodu. Odsouzenec souhlasil a nechal se spustit do neznámé díry.

Po půlhodině, co vězně pomaličku spouštěli, se ozval křik, lidé nebožáka rychle vytáhli, ten byl ale na smrt vyděšený a nechtěl o tom, co pod zemí viděl, mluvit. Údajně vypadal minimálně o čtyřicet let starší a přišel o rozum. Pár dnů po nešťastné události umírá. Místní se snažili jámu zasypat, marně. Byla bezedná. Proto nad ní postavili kapli, která tam stojí dodnes.

  • Hrad Svojanov

Jedná se o částečnou zříceninu gotického hradu. Stavba je jedním z nejstarších královských hradů u nás. Nachází se uprostřed lesa v okrese Svitavy. Hrad má velmi pestrou minulost a je opředen záhadnými, temnými pověstmi a legendami.

Pověst o paní Kateřině

Psal se rok 1517 a majitelem hradu byl Hertvík Žehušický z Nestajova, o kterém bylo známo, že byl velmi krutý a nemilosrdný. Jeho ženou se tehdy stala hodná a velmi zbožná žena, jmenovala se paní Kateřina Rabenhauptová z Lichtenburka. Kateřina byla velmi zamilovaná do kováře ještě předtím, než se provdala.

Jak již tomu bývá, ani po svatbě se své lásky nedokázala vzdát a s kovářem se stýkali tajně na místě nedaleko od hradu. Bohužel Kateřinin manžel za krátký čas románek své ženy odhalil. Kováře potrestal tak, že mu na místě nechal useknout obě ruce a pak jej probodl, pro Kateřinu měl ještě horší trest, nechal ji zaživa zazdít na hradě. Kateřinina kostra byla objevena čirou náhodou, když byla v roce 1805 proražena nová brána na nádvoří hradu.

Na hradě Svojanov se odehrály tři známé tragické události nositelkám jména Kateřina. První historka je popsána výše, další příběh se odehrál už v roce 1645.

Ovdovělá paní Kateřina se znovu provdala za Karla Zárubu z Hustířan. Nicméně za krátký čas se Karel Záruba rozhodl, že by si raději vzal za ženu bohatou pannu rytířského rodu. Svou manželku zavřel do sklepení hradu a nechal ji tam zemřít, v tu dobu čekala jeho potomka. Když se po čase rozhodl vstoupit za svou zesnulou ženou, nesnesl pohled na její zděšený výraz a zbláznil se. Zanedlouho i on umírá a duch paní Kateřiny prý bloudí dodnes na hradě Svojanov.

Třetí příběh se týká malého děvčátka, které se jmenovalo Kateřina. Se svými rodiči obývali hrad, v ten čas jej rekonstruovali. Holčička tragicky zemřela, když na ni spadlo lešení. Jediné, co stihla, bylo obtisknout svoje krvavé ručičky na zeď. Na tomto místě je dnes velká skříň, a to prý z toho důvodu, že i po několika vrstvách barvy se krvavé ručičky stále objevovaly.

  • Zřícenina hradu Vrškamýk

Vrškamýk naleznete asi kilometr od obce Kamýk nad Vltavou v okrese Příbram. Hrad je velmi významnou stavbou posledních Přemyslovců. Založil jej Václav I. v první polovině 13. století. Hrad, který býval významným loveckým sídlem, pravděpodobně zanikl v první polovině 14. století.

Pověst o rytíři

Pověst vypráví o rytíři, který se zmocnil hradu Vrškamýk a nakonec zde i vládl. Byl ale velmi zlý, krutý a nemilosrdný, doslova neměl rád nic živého. Zvířata přímo nesnášel, kromě svého koně, se kterým se pravidelně projížděl po lesích. Jednoho dne si urozený pán vyjel na projížďku s koněm, ale neznámí lupiči jej přepadli a zabili.

Rytíři zde byla vystavěna kaplička na místě, kde jeho poddaní našli tělo, nicméně místní vesničané ji zpustošili. Pověst praví, že tajemný rytíř se zde zjevuje každou noc jako duch.

Zdroje: hrady.cz, rozhlas.cz, kudyznudy.cz, svojanov.cz

KAM DÁL: Tajemný hrad Trosky vydal zvláštní svědectví. Studenti našli v chodbách jeho podzemí děsuplné vzkazy našich předků.