Vzpomínáte na Alfa? První televizní mimozemšťan skončil v tajné americké laboratoři

Alf miloval telefonování!
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Chlupatý mimozemšťan Alf zabodoval hlavně u dětí, a tak musel hned v prvních dílech přestat popíjet pivo. Měl takovou sledovanost, že se tvůrci pokusili vynutit pokračování malou lstí. Jenže všechno dopadlo úplně jinak.

Seriál Alf je kultovním kouskem americké televize, vysílaným od roku 1986 do roku 1990. Nezapomenutelný sitcom vytvořil Paul Fusco a Tom Patchett. Sledoval příběh rodiny Tannerových, která se ocitla ve velmi neobvyklé situaci – jednoho dne do jejich garáže přistál mimozemšťan, který se choval velmi nestandardně!

Pokračování diváci rozcupovali

Rád telefonuje, objednává si zboží a je plný humoru. Celkem se dočkal 102 epizod, ale v plánu jich bylo daleko víc – tvůrci tehdy věděli, že TV stanice NBC hodlá seriál v roce 1990 ukončit, a tak do závěrečného dílu čtvrté série dali nápis „Pokračování příště“. Mysleli si, že jim to dá mnohem lepší vyjednávací pozici, když budou po dalších epizodách toužit také fanoušci. Jenže se mýlili.

Až po šesti letech byl dotočen televizní film Alf versus U.S. Army (Project: ALF), který měl celou řadu o chlupaté postavičce završit. Mezi fanoušky však není oblíben, protože v něm chybí prakticky všechny původní lidské postavy.

Seriál Simpsonovi se Alfovi zřejmě zalíbil

Fusco přitom Alfa původně vymyslel jako postavičku, kterou strašil své děti. Pochází z planety Melmac a jmenuje se Gordon Shumway. Rodina Tannerových za něj dlouho bojovala a pokoušela se ho ochránit před zvědavýma očima úřadů, které by ho nejraději poslaly okamžitě na pokusy. 

Na konci čtvrté a také poslední řady má Alfa vyzvednout kosmická loď. Nikam ale neodletí, dopadnou ho americké úřady a zavřou do tajné laboratoře. Tím jeho příběh skončil, ačkoliv ve filmu Project: ALF se znovu objevil. Už ale bez rodiny Tannerových.

Postavička Alfa hrála i v dalších seriálech včetně Simpsonových a vystupuje též v několika počítačových hrách. V seriálu ho ztvárnil v chlupatém kostýmu Mihály Mészáros, který měřil kolem 84 centimetrů. Ten nastupoval ve chvíli, kdy bylo třeba natočit celé tělo. Pokud stačila do záběru jen hlava, ovládali Alfa loutkaři. Ti měli k dispozici dvě plnohodnotné loutky, které střídali. 

Další zajímavosti o seriálu Alf

  • Těhotenství Kate Tanner není předstírané. Herečka skutečně v průběhu natáčení čekala dítě, čehož tvůrci využili, aby jejich rodinu rozšířili.
  • Můžete si také všimnout, že některé epizody jsou pojmenované po slavných písních. Ty v daných epizodách také zaznějí.
  • Názvy prázdnin a měn na planetě Melmac jsou složené ze jmen členů štábu.
  • Postava mimozemšťana Alfa byla pojmenována podle člena štábu Alfa Clausena.

Zdroj: redakce, syfy.com, ew.com

KAM DÁL: Devadesátky v seriálech: Buffy pomohla blondýnám k lepší pověsti, Al Bunda je bizár.