Má smysl rozložení klávesnice QWERTY a kde se vzalo? V Česku jsme spíš za exoty

Design QWERTY byl poprvé patentován v roce 1878 Christopherem Lathamem Sholesem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Používat „normální“ klávesnici je pro nás... normální. Každý anglicky mluvící člověk si však klepe na čelo, protože si zvykl na zdánlivě nesmyslné rozložení klávesnice QWERTY a „naše“ uspořádání je pro něj nepoužitelné. Otázka však je, proč tento design zhruba před 150 lety vůbec vznikl a proč se nakonec prosadil. Variant totiž bylo mnohem víc. Pokud vás to zajímá, jste na správném místě.

Název rozvržení QWERTY odkazuje na umístění prvních šesti písmen na klávesnicích s latinkou. Je používáno především (ale ne výhradně) v anglicky hovořících zemích, zároveň mluvíme o nejrozšířenějším rozložení vůbec. V České republice používáme rozložení QWERTZ, podobně jako třeba na Slovensku, Německu či Švýcarsku a v porovnání se zbytkem světa jsme tedy tak trochu za exoty.

Má to logiku, nebo vůbec?

Mnoho z nás už si asi položilo otázku, proč vlastně QWERTY existuje, kde se tento nápad vzal a proč prostě není jednotné nastavení klávesnice. Kupodivu to není jen rozmar kohosi, kdo se nudil, ale má to své opodstatnění.

Design QWERTY byl poprvé patentován v roce 1878 Christopherem Lathamem Sholesem a dodnes je považován za standardní rozložení klávesnice. Zdá se, že písmena nemají jasné pořadí. Existuje však metoda, která je víceméně logická a nabízí vysvětlení.

Historie QWERTY

První praktický psací stroj vynalezl Američan Christopher Latham Sholes v roce 1867 a nahradil tak větší, těžkopádnější typograf. Od tehdejšího Type-Writeru pokračovali Sholes a jeho kolegové ve výrobě řady klávesnicových formátů počínaje prostým seřazením kláves podle abecedy, které se nakonec vyvinulo až do formátu QWERTY na Sholes & Glidden Type-Writeru v roce 1874. Stroj byl poté uveden do výroby prostřednictvím partnerství s výrobcem zbraní Remington.

Toto však nebyl konečný vývoj formátu. V roce 1886 společnost Wyckoff, Seamans & Benedict (WS&B) vydala Remington Standard Type-Writer č. 2, který aby se vyhnul Sholesovým patentovým omezením, změnil design tak, aby obsahoval M vedle N a C vyměněné za X. Toto je QWERTY formát klávesnice, kterou dnes používáme.

Vzhledem k tomu, že se společnost Remington stala jediným výrobcem strojů ve formátu QWERTY, mělo toto uspořádání obrovský úspěch a do roku 1890 se v USA používalo více než 100 000 psacích strojů Remington na bázi QWERTY.

V roce 1893 založili WS&B a Charles Newell Fowler společnost Union Typewriter Company, která byla akcionářem pěti předních společností vyrábějících psací stroje, a společně vytvořili Typewriter Trust. Vzhledem k tomu, že všech pět společností přijalo formát QWERTY, stalo se toto rozložení standardem.

Teorie kolem funkce QWERTY

Říká se, že důvodem, proč QWERTY dodržuje právě toto rozložení kláves, je zpomalit proces psaní na psacím stroji. Psací stroje totiž fungují tak, že stisknutí klávesy „přinutí“ ocelovou „pružinku“ narazit na pásku inkoustu před přenesením písmene na papír. Problém tohoto složitého mechanismu spočívá v tom, že pokud je zmáčknuto více než jedno písmeno v rychlém sledu, dojde k zablokování.

Na QWERTY klávesnicích jsou TH, ON, AN, CH a IE v dostatečné vzdálenosti od sebe, čímž se minimalizuje pravděpodobnost zaseknutí kláves. Existují však dvě klávesy, které toto pravidlo porušují – E a R, což je druhá nejběžnější kombinace znaků, a v rozložení QWERTY jsou hned vedle sebe.

Je to však jen spekulace, původ používání QWERTY klávesnice mohl být zcela jiný. Dokument z roku 2011, jehož cílem je vyvrátit použití formátu QWERTY ke zpomalení psaní, podrobně popisuje prehistorii designu. Tvrdí, že formátování klávesnice bylo ve skutečnosti vytvořeno náhodně, když se lidé snažili zrychlit a zefektivnit psaní pro ty, kteří překládají z Morseovy abecedy. Další teorie spojená s designem QWERTY naznačuje, že šlo o zapojení Remingtona do výroby, z čehož nakonec vznikl standardizovaný formát. 

Alternativy rozložení klávesnice

Ať už byly události, které vedly ke koncepci rozvržení QWERTY, jakékoli, design již není optimalizován pro moderní návyky psaní. Dokonce i sám Sholes pokračoval v navrhování účinnějších alternativních uspořádání po zbytek svého života a svůj poslední patent podal v roce 1889, rok před svou smrtí.

Jedním z nejhlasitějších kritiků QWERTY byl August Dvorak, profesor na univerzitě v Minnesotě, který navrhl svoji vlastní variaci na zvýšení počtu slov za minutu s názvem Dvorak keyboard. Klávesnice Dvorak, vyvinutá ve 30. letech 20. století a schválená v roce 1982 Americkým národním institutem pro normalizaci, navazovala na studii o anglickém jazyku (analýza nejčastěji používaných písmen a jejich kombinací) a fyziologii rukou.

Cílem bylo vytvořit ergonomičtější rozložení znaků na klávesnici, které by umožnilo rychlejší a bezchybnější psaní. Kromě toho Dvořák vynalezl další dvě klávesnice určené pro ty, kteří mají pouze jednu ruku (jedna klávesnice pro levou a jedna pro pravou). Věhlasu QWERTY však nikdy nedosáhl.

Je QWERTY v ohrožení?

Nyní, ve věku dotykových obrazovek, vyvinuli vědci z Univerzity v St Andrews v roce 2013 metodu, která je optimalizována také pro využití palců. Rozložení, nazývané KALQ, rozděluje klávesy na 16 vlevo a 12 vpravo, přičemž běžně používaná písmena jsou společně a dvojice písmen na opačných stranách.

Autoři klávesnice tvrdí, že jejich systém umožňuje uživatelům tabletů psát o 34 procent rychleji než uživatelům QWERTY, protože je optimalizován pro použití s dotykovou obrazovkou. Je však nepravděpodobné, že by byl design QWERTY pro fyzické počítačové klávesnice jakkoli v ohrožení.

Zdroje: redakce, iflscience.com, computer.howstuffworks.com

KAM DÁL: Vladimir Putin a jeho cesta k moci: Jak se stal z neznámého agenta KGB diktátor, který děsí Evropu?

Klíčová slova: