Způsobí nová varianta omikronu další vlnu pandemie? Experti zatím úplně jasno nemají

Zdá se, že omikron se svými příznaky velmi podobá "běžné" viróze, která se projevuje zejména v horních cestách dýchacích
  |   zajímavost

Spolu s novou variantou korovaviru BA.2 se objevily obavy, že nás čeká další, mnohem silnější vlna pandemie. Experti vysvětlili, jak a proč se pandemická situace bude vyvíjet. Evropské země zatím hlásí nové případy.

Podle dostupných dat zatím nelze říci, že by tato nová varianta omikronu způsobovala pacientům větší zdravotní problémy než jeho předchozí mutace.

„Může to znamenat vyšší křivku této infekce v místech, která ještě nedosáhla vrcholu grafu nakažených, a zpomalení sestupných trendů v místech, která již vrchol v pozitivních případech omicronu zažila,“ uvedl pro The New York Times virolog Thomas Peacock.

Na konci minulého roku byl omikron objeven v Jižní Africe a genetické změny mu zanedlouho zajistily to, že je nyní jedním z nejběžnějších druhů nákazy koronavirem na světě. Tato mutace se totiž šíří mnohem rychleji než ostatní varianty viru.

Naštěstí ale u pacientů nezpůsobuje závažnější příznaky než předchozí varianty tohoto viru, mezi které patří mimo jiné i varianta delta.

Podle profesora virologie na univerzitě v Londýně Deenana Pillayho je totiž omikron schopný naše tělo infikovat zcela jiným způsobem. Na rozdíl od předchozích variant viru je schopný infikovat zcela jiné druhy buněk, a to ty, které se nacházejí v krku. "Výhodou" infikace těchto buněk je pro virus skutečnost, že se tak může šířit mnohem rychleji, jak informoval The Guardian.

Později vědci odhalili, že nová varianta viru, omikron, se dělí na tři hlavní větve, které pojmenovali BA.1, BA.2 a BA.3, jak informuje web The New York Times.

Varianta BA.3 vznikla podle expertů tak, že se spojily dvě varianty tohoto viru, a to BA.1 a BA.2, je ale velmi ojedinělá.

V posledních týdnech se nejčastější variantou viru mezi infikovanými v některých zemích stává varianta BA.2. Dánsko zaznamenalo strmý nárůst této varianty omikronu, a to dokonce o neuvěřitelných 65 %, jak uvádí Statens Serum Institut. Podle expertů by ale tato varianta viru neměla způsobit novou vlnu pandemie.

Lidé, kteří již prodělali omikron, mají totiž mnohem menší pravděpodobnost, že se nakazí jeho novou variantou.

„Protilátky vyvolané BA.1 budou pravděpodobně reagovat poměrně dobře i proti BA.2, rozhodně mnohem lépe než protilátky získané proděláním varianty delta,“ uvedl Jesse Bloom pro New Scientist.

Zdroj: The New York Times, New Scientist

KAM DÁL: Omikron: Jak se vyvarovat nákazy novou variantou covidu pomocí žvýkačky?

Klíčová slova: