České babyboxy porušují právo na život, tvrdí OSN: Ztrácí takto odložené dítě svoji identitu?

Babybox v Písku
  |   analýza

Ačkoliv babybox už zachránil stovky dětských životů, stále si udržuje své odpůrce. Právo znát svou identitu, znát biologické rodiče nebo zdravotnická anamnéza. O to vše je dítě z babyboxu ochuzeno, neboť odložení probíhá zcela anonymně. I adoptovaní mají právo na matrice získat jména svých biologických rodičů a příbuzných. Často se tak skutečně děje. Je to správně? A jak to, že je u nás odložení dítěte trestné, a přesto babyboxy fungují?

Podle webové stránky babybox.cz je v České republice k dnešnímu dni instalováno 82 babyboxů. Ty jsou často v osamělých ulicích, aby měli biologičtí rodiče maximálně možné soukromí a nebáli se, že je při vkládání dítěte někdo uvidí. Vlna negativních ohlasů se znovu zvedla letos v dubnu, kdy v bratislavském babyboxu na Slovensku zemřelo miminko

Dítě ztrácí babyboxem právo na identitu, říká senátorka

Tragická událost otřásla celým Slovenskem. Chlapeček zřejmě ležel v babyboxu několik dní, až zemřel. Podle dostupných informací nefungovala signalizace. Babyboxy totiž fungují tak, že ve chvíli, kdy matka dítě do babyboxu vloží, má několik minut čas na bezpečný a anonymní odchod. Poté se rozezní alarm a uvědomí zdravotnický personál, který se o dítě postará. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess však taková rizika českých babyboxů popřel s tím, že se významně liší od těch slovenských. 

Myšlenka vychází už z dávné historie, kdy ženy přicházely na práh kláštera odložit dítě, které nemohly dále vychovávat, a tím mu dávaly naději na lepší život. Česká republika je však pro babyboxy dlouhodobě kritizována Výborem pro práva dítěte OSN. „Dítě má právo znát svou identitu. Je třeba myslet na to, že po tom začne toužit. Babyboxy jsou v ČR dlouhodobě tolerovanou soukromou iniciativou. Zákon jejich provozování nijak neupravuje. Jenže ohrožené či opuštěné dítě má být plně pod kontrolou státu,“ řekla pro iDnes.cz senátorka Jitka Chalánková.

Je babybox vhodným řešením? Společnost se neshodne

S první myšlenkou přišel Ludvík Hess v roce 2004. Dnes máme babyboxy po celé republice. Objevují se však názory, že přínos babyboxů nelze prokázat. Do dnešního dne ale zachránily 234 dětí, jejichž život by byl bez babyboxu nejasný. Statistiky ukazují, že nejčastějším časem odložení dítěte je 16:00 - 19:59, a to nejvíce v neděli. Do 15 babyboxů v České republice ještě nikdy nikdo dítě neumístil. Nejčastěji jsou také odkládáni chlapci. Prvním dítětem byla u nás v roce 2006 Sonička, odložena byla v Praze - Hloubětíně. Poslední, také holčičkou, je Lenka. Do babyboxu byla dána 23. dubna letošního roku, a to v Českých Budějovicích. Ve stejný den byl v Opavě do babyboxu vložen chlapeček Vojta.

Přesto je téma babyboxů rozporuplné a vyvolává mnoho otázek. Český právní řád například nezná pojem "odložené dítě". Při jejich závádění mluvil proti i argument, že matkám často umožňují rychlé a neuvážené rozhodnutí. Matka může dítě odložit bez jakýchkoliv dokumentů, chybí tak údaje o rodinné anamnéze, zdravotního stavu matky, porodu, prvních dní, zdravotní dokumentace z porodnice. To může zásadním způsobem ovlivnit další život dítěte. 

V popelnici umřu! stojí v propagační kampani

Hlavní rozkol vidí právníci často v Úmluvě o právech dítěte. Ta ve svém článku 7 uvádí, že: "Každé dítě je registrováno ihned po narození a má od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost, a pokud to je možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči." Celé znění ZDE. Když se v roce 2005 na Hloubětíně umístil první babybox do soukromé kliniky GymCentrum, šlo o odvážný čin Petra Píchy, zdejšího primáře. Právě v té době bylo totiž ministerstvo zdravotnictví důrazně protiBabyboxy si ušly poměrně dlouhou cestu, dnes jsou však běžnou součástí našeho zdravotního systému.

Velkým problémem je status takových babyboxů. Zůstávají totiž soukromým zařízením, které je v podstatě napojeno na soukromou či veřejnou nemocnici. Umožňuje bezpečné odložení dítěte bez nutnosti jakýchkoliv dokumentů. Na druhou stranu, trestní zákoník v naší zemi bere odložení dítěte jako trestný čin. Na oficiální webové stránce babyboxů všude bliká heslo "V popelnici umřu." Otázkou ale zůstává, zda je takové odložení podle našeho práva legální, jaké podmínky bezpečnosti splňují babyboxy a neznamená přijetí dítěte do péče nemocnice bez zdravotní anamnézy riziko zavlečení neznámé infekce mezi další novorozence? Ať už úmluva říká cokoliv, nelze zapomenout na nejdůležitější článek jejího znění. Ten, který garantuje právo na život. Ale i na ten vlastně došlo.

Výbor konstatoval, že babybox porušuje právo na život

Paradoxně to byl právě Výbor OSN, který v roce 2011 konstatoval, že babyboxy právo na život porušují. Stejně tak porušují právo na jméno, totožnost, státní příslušnost či právo znát své rodiče. Vyzval tehdy Českou republiku, aby projekt babyboxů ukončila. Ty však nejsou státním projektem, a proto ani nemohou být v tomto směru takto posuzovány. Babyboxy pomáhají dětem přežít, navíc nepodporují děti v ústavech.

Děti odložené v babyboxech jsou totiž právně volné, a tak mohou být adoptovány. Tomu tak v dětských domovech často není. Naše legislativa je postavena tak, že stačí pouze párkrát poslat pohled s pár slovy a dítě nemůže být uvolněno k adopci. A tak často stráví v dětském domově celý svůj život až do dospělosti, místo toho, aby prožilo dětství v laskavé a milující rodině, kde se naučí zdravým návykům. O tom, jak může být opuštění dětského domova pro dospělého člověka těžké a kolik ho to může stát dluhů a pošramocených vztahů, napsala například modelka Veronika Kašáková své dvě knihy Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola Lhala jsem.

Zdroj: babybox.cz, idnes.cz, wikipedia.org

KAM DÁL: Očkujte, nebo si najděte nového pediatra, slyší rodiče. Může lékař vyřadit vaše dítě z evidence?

Klíčová slova: