Viktor Kalivoda: Vrah ze soutěže Chcete být milionářem toužil dokončit to, co Hepnarová začala

Vraždy měly sexuální motiv
  |   zajímavost

Na svědomí má život třech nevinných lidí. V jeho životě se stalo něco zásadního, o čemž odmítal mluvit, právě to ho ale ponouklo k rozhodnutí zabíjet. Přezdívalo se mu lesní vrah, byl přitom nadprůměrně inteligentní. Z populární soutěže Chcete být milionářem odcházel s výhrou. Soud ho poslal na doživotí, ve vězení ale strávil pouhé čtyři roky. V cele ve Valdicích, kde byl sám, si v roce 2010 podřezal žíly. Jaký měl motiv? 

Za svou inspiraci považoval Olgu Hepnarovou a chtěl dokončit, co začala. V lese u Brna a u Kladna poté zastřelil tři lidi. Jeho plány byly ale daleko větší. Jeho oběti neměly mezi sebou žádnou spojitost. Vybral si náhodné lidi, kteří zaplatili životem.

Jeho otec pracoval pro NATO

K činu se přiznal, motiv ale nikdy neobjasnil. Pocházel přitom z velmi vážené rodiny, jeho matka je praktickou lékařkou a otec pracoval v Bruselu na sekretariátu vedení NATO. Sám vystudoval gymnázium, kde na něj dodnes vzpomínají jako na průměrného studenta. Po střední škole šel studovat matematiku.

Kalivoda se také účastnil soutěže Chcete být milionářem, ve které měl téměř celou dobu nezměněný výraz. Prezentoval se jako člověk, který toho příliš nenamluví, a otázky odpověděl vždy stručně a jasně. Vyhrál 320 tisíc korun. Když se ho tehdy moderátor Viktor Preiss ptal, jestli to pro něj byly nervy, řekl: "Jen minimální." A neusmál se ani po výhře.

Chtěl zabít hlavně sebe

Několikrát se měl pokusit o sebevraždu, ať už skokem z mostu či podřezáním žil, nikdy mu to ale nevyšlo. Údajně tak snižoval své napětí. Nakonec se chtěl zastřelit, rozhodl se ale, z neznámých důvodů, vraždit. Uvedl, že ho k tomu vedl neúspěch v partnerských vztazích. 

Střelbu si natrénoval na pravidelných návštěvách střelnice, později na živém dobytku. Nakonec 13. října 2005 zavraždil manžele Ludvíkovy, kteří šli do lesa na dřevo. Střelil je do hlavy a do hrudi. Předtím chtěl zabíjet lidi v pražském metru na trase C, vystoupil ale na konečné stanici Ládví, kde některá vlaková souprava končí. Prý je tam nejdelší prodleva mezi zástavkami. Metro pokračuje na stanici Kobylisy, která je jednou z nejdelších. 

Hepnarová mě přinutila!

Kalivoda prý po prostudování jejího života pochopil, že chtěla zabít víc než osm lidí, a rozhodl se to za ni dokončit. O tři dny později vraždil znovu, vybral si k tomu elektrikáře Jaroslava Lendócího, který byl právě na procházce se psem na Kladensku. Chvíli ještě utíkal, Kalivoda se ale nezdráhal mu uštědřit další dvě rány do hlavy. 

Když ho policie 20. října 2005 zadržela, chystal se vraždit znovu. „Málem jsem zabil nějakého dědu u Křivoklátu, také šel do lesa na dřevo,“ uvedl. Soud ho poslal do vězení na doživotí. Jeho snahou byla podle znalců sebedestrukce, u Hepnarové šlo o popravu a pomstu z nenávisti. Kalivoda měl problém hlavně se sebou. Tíhu viny neunesl. Ve Valdicích spáchal na samostné cele sebevraždu.

Z jeho dopisu na rozloučenou

Jeho poslední dopis uveřejnil pořad Dvojka Českého rozhlasu: „Milí rodiče, z toho, co jsem dosud napsal, je snad jasné, proč jsem nechtěl spolupracovat s policií, s advokátem ani se znalci. Nechtěl jsem si přiznat, že jsem blázen, a všem jsem říkal, že vím, proč jsem to udělal, a že mi to není líto.“ Ve svých slovech se odvolával na Olgu Hepnarovou. Když nikomu nic neřeknu, tak budu odsouzen nejspíš na doživotí. Když řeknu, tak mě zavřou na doživotí do blázince. A když se zabiji, tak budu mít jistotu, že už nezabiji někoho dalšího.“

"V začátcích toho všeho jsem si koupil v knihkupectví knížku o psychiatrii. Tehdy jsem ještě nemyslel na Olgu Hepnarovou, takže jsem se našel jen jako schizoidní typ s depresí. Ale pamatuji si, že příznaky jako zrakové halucinace, vkládání myšlenek 30 let mrtvé dívky nebo záseky myšlení jsou příznaky schizofrenie. Každopádně nejsem normální."

Zdroj: Český rozhlas Dvojka, Blesk.cz, iDNES.cz

KAM DÁL: Jeffrey Dahmer: Kanibal z Milwaukee si za své oběti vybíral mladé muže.

Klíčová slova: