Tereza Brodská uchvátila mladou generaci, z jejího dětství ale mrazí. Proč původně nechtěla přijmout roli v seriálu Slunečná?

Tereza Brodská je dcerou herce Vlastimila Brodského a herečky Jany Brejchové
  |   osobnost

Málokomu se podaří to, čím se může chlubit Tereza Brodská. Její postavy v seriálech pro mladé ji vynesly do nebes. Ačkoliv je pro diváky pohlazením na duši, za sebou má velmi těžké dětství. Sebevražda jejího otce byla jedním z důvodů, proč prý chtěla odmítnout roli v seriálu Slunečná, kde ztvárnila Janu Kratinovou.

Ačkoliv v posledních letech je vidět zejména v seriálech televize Prima, je také dvojnásobnou držitelkou Českého lva. Momentálně ji diváci mohou vidět jako soudkyni Ústavního soudu Danuši v seriálu ZOO, předtím jako Janu Kratinovouseriálu Slunečná. I proto se zapsala do srdcí divákům nejen své generace, ale zejména té mladé. A to se každému nepovede.

Tereza je vymodlené dítě

Je dcerou herce Vlastimila Brodského a Jany Brejchové. Nebyla to ale žádná rodinná idylka. Ačkoliv byla Tereza pro svou matku vymodleným dítětem, hned po šestinedělí ji nekompromisně odložila ke své sestře Blance, která nakonec byla pro malé děvčátko mámou více než ta její vlastní. Dokonce jí říkala mami. Důvodů bylo hned několik. 

Herečce Janě Brejchové se v manželství s hercem Ulrichem Theinem narodilo mrtvé dítě. Dlouho pak nemohla otěhotnět. Manželství vydrželo jen krátce a v roce 1964 se Brejchová provdala za Vlastimila Brodského. V té době měla podstupovat různé léčby a ani nedoufala, že by se miminko mohlo nakonec zadařit. Jejich jediná dcera Tereza pro ně tak byla malým zázrakem. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Brodska oficiální (@brodskatereza)

Vyrůstala s tetou a strýcem

V době, kdy bylo herečce sotva pár týdnů, její rodiče hodně pracovali. Ačkoliv je neomlouvá, že svou vymodlenou dceru odložili k někomu jinému, časem je to možná mrzelo. Tereza totiž tetu Blanku vnímá dodnes jako svou "první mámu". Rodiče za ní jezdili jen v neděli na oběd, a ještě se nezdráhali vyprosit výslužku. Někdy je dcera neviděla celý měsíc. Když se ale konalo nějaké to focení pro významný časopis, na Terezu si rádi udělali čas. 

Chtěli působit jako šťastná rodina, nic z toho se ale dlouhé roky nekonalo. O to větší šok byl, když v jejích šesti letech Tereziny rodiče najednou všechny sestěhovali a od tety Blanky ji vzali. Dokonce se s ní rok nemohla vídat, aby se adaptovala. To bylo pro malé děvčátko velmi těžké. Nakonec se rodiče rozvedli a ona se tak musela vypořádávat s otčímem Jaromírem Hanzlíkem.

Své štěstí nakonec našla

Byl na ni totiž velmi přísný. "Třeba si mě vzal na pohovor a řekl: Terezo, takhle to dál nejde, tady mi vyplníš jeden papír. A tam stálo: Já, Tereza Brodská, slibuji, že ode dneška budu zhasínat v koupelně, i když ji opustím jen na tři minuty. A podepsat. A za měsíc zase jiný lejstro,“ citoval herečku blesk.cz. O své matce napsala knihu „Moje máma Jana Brejchová“. Ta už dlouho žije v LDN. 

Vlastimil Brodský se v roce 2002 zastřelil ve Slunečné u České Lípy. Údajně to byl jeden z důvodů, proč Brodská velmi dlouho zvažovala svou roli v seriálu, který právě příběh ze Slunečné přinášel, byť se natáčel v obci Zápy a ateliérech. Dnes má po svém boku herečka manžela Herberta Slavíka, s nímž má syna Samuela. Také je hrdou babičkou jejich milované vnučky. 

Zdroj: blesk.cz, wikipedia.org, ahaonline.cz

KAM DÁL: Postavy ze seriálu ZOO mají své minulé životy: Takhle opakují tvůrci charaktery ze Slunečné.