Změny od ledna 2024: Podmínky hypoték se zmírní, s odstupným už vám ale stát nepomůže. Rodiče si polepší

Co když má váš manžel dluhy?
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Příští rok nás čeká hned několik důležitých změn. Týkat se bude jak rodičů, kteří pobírají rodičovský příspěvek, tak nezaměstnaných. Zmírní se také posuzování žádostí o hypotéku, občanský průkaz budeme mít v telefonu a k převodu peněz postačí jen telefonní číslo. Podívejte se s námi na některé změny, které se budou týkat každého!

Nově bude například Úřad práce vyplácet podporu v nezaměstnanosti hned za první měsíc od ukončení pracovního poměru všem uchazečům o zaměstnání, a to i v případě, že jim bylo vyplaceno odstupné, odbytné nebo odchodné. V současné době totiž neměl uchazeč, kterému bylo odstupné vyplaceno, ihned na podporu nárok. Dostal ji až poté, co odstupné vyčerpal.

Stát už nebude kompenzovat odstupné

Zároveň je však třeba uvést, že skončí tak zvaný nárok na kompenzaci. Doposud totiž úřad práce vyplatil odstupné uchazeči, který na něj měl nárok, zaměstnavatel mu ho ale z různých důvodů nepřiznal. Vyplatil ho místo firmy a pak ho po ní vymáhal.

S tím je konec. Ministerstvo se pro tyto kroky rozhodlo i proto, že někteří tento institut zneužívali. Takový postup byl prý vzhledem k legislativě velmi nestandardní.

Zvýšení rodičovského příspěvku

Dlouho rodiče volali po zvýšení rodičovského příspěvku – a od ledna 2024 se konečně dočkali. Matky, které porodí ještě v roce 2023, mají ale smůlu. Příspěvek stoupne z 300 tisíc na 350 tisíc, zkrátí se ale doba jeho čerpání, a to na tři roky z původních čtyř. Pro dvojčata se příspěvek zvýšil z dosavadních 450 tisíc na 525 tisíc korun.

I na to si rodiče často stěžují. Argumentují především tím, že pokud se někomu narodí děti krátce po sobě, má možnost čerpat rodičovský příspěvek na každé dítě v plné výši. U dvojčat pak počítá zákon jen s náklady na 1,5 dítěte. Ani tentokrát však neuspěli s tím, že by dostali automaticky 700 tisíc.

Naopak ale rodičům skončí možnost uplatnit si daňovou úlevu v podobě školkovného – slevu na dítě umístěné v mateřské škole.

Občanky v mobilu

S modernizací přichází i další zásadní krok – zákon od ledna umožní používat osobní doklady nahrané v mobilu. Novela už čeká jen na schválení senátem a prezidentem. Plastová kartička se sice ještě bude hodit, a tak není třeba s ní spěchat do popelnice, jde však o jeden ze zásadních kroků, který v mnoha koutech světa již funguje naprosto běžně.

Pokud máte datovou schránku nebo identitu občana, bude to pro vás jednoduché – jde však o podmínku k tomu, abyste měli doklady v mobilu. Občanka je zatím jediný doklad, který se tam může objevit, přirozeně se však s velkou pravděpodobností přidají další. 

Placení bez čísla účtu

Novinkou je také jednodušší placení. V internetovém bankovnictví zadáte telefonní číslo příjemce platby a máte hotovo. To už nabízí některé banky i v Česku. 

Revoluci v placení přinese také nové řešení s názvem Cvak. Umožní obchodníkům přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. Název odkazuje na lidové „zacvakat“. Podstatou nové služby je především úspora – pro obchodníky to bude levnější a technicky méně náročné. K zaplacení bude stačit chytrý telefon a karta. Může to být atraktivní řešení pro stánkaře nebo i kurýry. 

ČNB ruší klíčový limit pro hypotéky

Na své si přijdou i ti, kteří uvažují o vlastním bydlení. Banky nebudou muset dodržovat parametr DTI – počet ročních čistých příjmů žadatele nutných ke splacení všech jeho dluhů. Dosud to bylo 8,5, pro žadatele mladší 36 let byl limit 9,5.

Už letos v létě zrušila Česká národní banka limit DSTI, který vyjadřoval, jak velkou část čistého příjmu žadatel vynakládá na splátky celkového dluhu.

Zdroje: redakce, penize.cz, podnikatel.cz

KAM DÁL: Vánoční dárky na splátky: Dobrý úmysl vás může dovést k dluhovému otroctví.