Jak se účinně zbavit plísně na nohou. Jde to i podomácku

Zbavit se plísně na nehtech vám pomůže mimo jiné i tea tree esenciální olej
  |   zajímavost

Plísňové infekce mohou postihnout téměř jakoukoli část těla a bohužel nejsou ničím neobvyklým. Naštěstí se jich lze poměrně jednoduše zbavit, a to i bez lékařského předpisu.

Plísňová infekce, které postihuje nehty na nohou nebo na rukou, se jmenuje onychomykóza. Tento typ onemocnění se většinu na nehtech šíří velmi pomalu, je proto zpočátku velmi těžké ho odhalit. Tento nepříjemný problém vzniká v momentě, kdy dojde k přemnožení plísně na nehtu či pod nehtem. K tomu dochází zejména v teplém a vlhkém prostředí, proto vznikají plísňové infekce zejména na nehtech u nohou.
Vznik tohoto onemocnění mohou způsobit jak plísně, které už máme na těle, tak i kontakt s osobou, která nehtovou plísní trpí. Pokud tedy jdete na pedikúru do salonu, rozhodně se nezapomeňte zeptat, jestli a jak často dezinfikují jejich nástroje.
Dokonce i prostřednictvím nůžek na nehty, pilníků a dalších nástrojů se totiž může plísňová infekce šířit z člověka na člověka.

Prevence plísňových infekcí

Plísňová onemocnění mohou mít celou řadu různých příčin. Je důležité zjistit, co přesně stálo za vznikem plísňové infekce právě ve vašem případě, a přizpůsobit tomu jeho léčbu.
Do skupiny lidí, kteří mají zvýšenou pravděpodobnost vzniku plísňové infekce, patří:

  • ti, kteří trpí cukrovkou
  • lidé starší 65 let
  • ženy, které nosí umělé nehty
  • lidé s oslabeným imunitním systémem
  • ti, kteří nosí zejména boty s uzavřenou špičkou.

Riziko vzniku tohoto onemocnění ale zvyšuje také poranění nehtu či kůže, dlouhodobé vystavení vysoké vlhkosti nebo plavání ve veřejném bazénu.

Jak se plísňové infekce zbavit?

Tea Tree esenciální olej
S plísní vám pomůže mimo jiné i tea tree esenciální olej, který má protiplísňové, ale i antiseptické schopnosti, jak dokazují studie.
Ideální je tento typ oleje natřít pomocí vatové tyčinky či vatového tamponu přímo na postižený nehet. Olej aplikujte dvakrát denně.

Výtažek z hadího kořene
Hadí kořen je rostlina z čeledi slunečnicových, která má silné protiplísňové schopnosti. Studie dokazují, že extrakt z hadího kořene je v boji proti nehtovým plísním stejně účinný jako některé léky na předpis.
Ideální je tento extrakt aplikovat přímo na postižené místo první měsíc každý třetí den, druhý měsíc dvakrát týdně a třetí měsíc jen jednou týdně.
Oregánový olej
Zbavit se plísně na nehtech vám ale může pomoci mimo jiné také oregánový olej. Výzkumy dokazují, že má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Na postižené místo nanášejte tento typ oleje dvakrát denně pomocí vatového tamponu.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Byl plešatý a teď má vlasy po lopatky. Muž prozradil tajemství své husté hřívy.

Klíčová slova: