Řez jabloní, hrušní a ovocných keřů v lednu? Počasí přeje časnému prořezu

Pro lednový řez jabloní je důležité počasí - několik dnů musí být teploty nad bodem mrazu
  |   zajímavost

Řez ovocných stromů v lednu podpoří bujný růst v období vegetace. Podívejte se, jaké druhy stromů zimní prořez ocení a na co si dát pozor.

Ani studený zimní měsíc leden není časem, kdy můžou zahrádkáři nerušeně zahálet a nic nedělat. I přesto, že úkolů na zahradě není tolik, stále jsou tu některé povinnosti, pro které je leden ideálním obdobím. Konkrétně se jedná hlavně o prořez jádrovin. Uvidíte, že když se do řezu stromů pustíte teď, na jaře si poděkujete, že máte o úkol méně.

Jaké druhy stromů a keře ocení lednový prořez?

V pomyslném zahradnickém kalendáři moc úkolů na leden není. Přesto zde však najdeme jeden důležitý úkol, který se týká ovocných stromů. V lednu totiž přichází čas na zahradnické nůžky. S nimi se vypravte na řez jabloní, hrušní nebo ovocných keřů, jako jsou rybízy a angrešty.

Správné provádění řezu

Lednový prořez ale nemůžeme provádět úplně každý rok. Důležité je splnění základní podmínky. Ta spočívá v tom, že se teploty drží pár dní nad bodem mrazu. Letošní rok tedy představuje ideální čas na lednový řez jabloní, hrušní i ovocných keřů.

Při řezání ovocných stromů rozlišujeme řezy výchovné a opravné. Jiný způsob odstranění větví volíme také u staršího stromu s již zapěstovaným tvarem koruny a rozdílné postupy jsou zase potřeba pro mladé jedince, kterým určujeme pozdější tvar a hlavní větve.

Zimní řez jádrovin by neměl být tak výrazný

Jedná se spíše o odstranění menších větví, aby nezůstaly otevřené moc velké rány. Pokud tedy chcete stromu dopřát výraznější prořez včetně odstranění velkých větví, počkejte na konec hlavních mrazů začátkem března.

Odstraňují se především nežádoucí kosterní větve, ale i drobné jednoleté výhony rostoucí kolmo vzhůru v koruně. Takové větve totiž zbytečně ubírají světlo uvnitř koruny, což snižuje tvorbu energie pro kvalitní a zdravou produkci plodů. Se správnou technikou řezu vám může pomoci instruktážní video.

Dodržujte čistotu práce a ránu pečlivě ošetřete

Pro zachování zdraví stromu je důležité pracovat s čistými zahradnickými nůžkami nebo pilkou. Vždy je nejdříve důkladně dezinfikujte a až poté přejděte na řezání dalšího stromu. Stejně tak každé větší rány vzniklé po odstraněných větvích zakryjte voskem.

Zdroj: rezstromu.czizahradkar.cz, Youtube

KAM DÁL: Horká sprcha zhoršuje ekzém i suchost kůže.