Kečup a hořčice: Lidé je milují, skrývají však zdravotní rizika

Kečup a hořčice obsahují vysoké množství sodíku
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Hořčice a kečup jsou jedny z nejoblíbenějších omáček vůbec. Skvěle se hodí k nespočtu druhů potravin a najdeme je téměř v každé lednici. Řada z nás si ale neuvědomuje, že nám jejich pravidelná konzumace může způsobit celou řadu zdravotních problémů.

Bez kečupu a hořčice se neobejdou nejen stánky s párkem v rohlíku, ale také celá řada domácností. Spousta z nás si totiž zvykla na výraznou chuť těchto dvou oblíbených omáček – a dnes si bez nich už většinou nedokážeme představit snídani, oběd nebo večeři.

Nadměrná konzumace kečupu nebo hořčice ale může vést k vážným zdravotním problémům. Tato dvojice omáček má kromě octa totiž ještě jednu společnou ingredienci. Řeč je o soli.

Kečup i hořčice obsahují vysoké množství sodíku, které je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku vysokého krevního tlaku. Každý, kdo se potýká s vysokou hladinou krevního tlaku, by se měl hořčici a kečupu vyhýbat obloukem. Dokonce i lidé s hodnotami krevního tlaku pohybujícími se v přípustných mezích by v rámci prevence vzniku tohoto nebezpečného stavu měli alespoň omezit množství těchto (a dalších) omáček s vysokým obsahem soli.

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze se často neprojevuje žádnými symptomy, a proto je tento stav velmi nebezpečný. Člověk si skutečnost, že trpí hypertenzí, ani nemusí uvědomovat. Právě kvůli možné absenci symptomů, které by nás na vysokou hladinu krevního tlaku upozornily, je nutno chodit na pravidelné lékařské prohlídky, během nichž praktický lékař zvýšení krevního tlaku lehce odhalí.

V okamžiku, kdy se hladina krevního tlaku zvýší nad hranici normálu, je totiž nutné se okamžitě snažit o její opětovné snížení. V opačném případě riskujete vznik hned několika vážných zdravotních onemocnění.

Hypertenze může způsobit:

  • aneurysma,
  • mrtvici,
  • infarkt,
  • problémy s ledvinami,
  • demenci
  • metabolický syndrom,
  • ztrátu paměti,
  • srdeční selhání.
Krevní tlak o hodnotě 140/90 mmHg se považuje za hypertenzi. U osob, kterým je více než 80 let, se považuje za hypertenzi tlak vyšší než 150/90 mmHg.

Prevence hypertenze

Samotné vynechání slaných pokrmů ze stravy ale k prevenci vzniku vysokého krevního tlaku rozhodně nestačí.

Při snaze o zamezení vzniku hypertenze je nutno zaměřit se především na dodržování celkového zdravého životního stylu.

Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku, patří:

  • kouření,
  • nadměrná konzumace alkoholu,
  • nadváha,
  • obezita,
  • nedostatek fyzické aktivity,
  • nedostatek draslíku ve stravě,
  • stres,
  • rasa (u lidí s tmavou barvou pleti je riziko vzniku hypertenze vyšší),
  • těhotenství,
  • chronická onemocnění (diabetes, onemocnění ledvin a další),
  • výskyt hypertenze v rodině,
  • věk (riziko vzniku hypertenze stoupá spolu s věkem).

Zdroj: Mayo Clinic, Heart

KAM DÁL: Co se děje s ženským tělem po čtyřicítce? Připravte se na zmenšování nervů a problémy se spánkem.