Lék na rakovinu i smrtící zábava českých řidičů. To byl týden ve středu Čech

Na místo okamžitě přijely záchranné složky
 

Uplynulý týden byl nabitý událostmi. Nejvíce z nich se dělo v dopravě, ale nesmíme zapomenout i na skvělý úspěch českých vědců, kteří přichází s novým lékem na rakovinu plic.

Léto je v plném proudu. Všichni jezdí na dovolené, a tak je zvýšené riziko dopravní nehodovosti a s tím spojených úrazů. Policie vydala několik důležitých bodů, které bychom neměli podcenit! Pokud se tak stane, můžete zabít nejen sebe, ale i řidiče vozu, ve kterém jedete.

Celý okruh stojí...

V létě však nejsou jediným nebezpečím nepřipoutaní spolucestující. Řidiči mají nový adrenalinový sport. Závodí s houkajícími vozy nebo brání hasičům v průjezdu.

Protože se v letních měsících opravuje mnoho silnic v kraji, může se stát, že v kolonách uvíznete dlouhé hodiny. Z Pražského okruhu se tak například kvůli uzavření dvou tunelů a opravě vozovky stalo parkoviště.

Středočeský kraj chce co nejrychlejší zahájení stavby silnice 511 Modletice – Běchovice – dálnice D11. Nová silnice má zlepšit situaci na celém okruhu, proto hejtman Miloš Petera spolu s pražským radním za dopravu Petrem Dolínkem chtějí znovu vyzvat ministra Ťoka, aby co nejrychleji zadal vypracování nové studie vlivu na životní prostředí. Nepřejí si ale, aby byl brán ohled na připomínky obcí dotčených stavbou.

Další problém čeká na řidiče v Čelákovicích, protože jedna z nejvytíženějších místních ulic projde od 22. srpna do 29. srpna rekonstrukcí. Na obyvatele číhají dopravní omezení i zákaz parkování. Objízdné trasy jsou připraveny.

Je reálná šance, že se tramvaje opravdu dostanou mimo hlavní město?

Cestovat se však dá i jinak. Třeba tramvají. A tak kraj slibuje, že postaví tramvajovou trať z pražské Písnice do Jesenice. Je to další předvolební podvod, nebo reálný projekt? Zeptali jsme se i ostatních kandidátů na hejtmana. Podle nich je to sice pěkný nápad, s jeho realizací už to bude horší. Jiný názor má ale Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR), kde by se odehrála první a zásadní fáze. Tato instituce však o něčem podobném vůbec neuvažuje.

A tak zbývají autobusy. Kraj se aspoň snaží, aby se cestující po celém kraji dostali na jednu jízdenku. Jenomže i integrace může skrývat problémy. Své o tom ví v Lysé nad Labem a Milovicích, kde po zavedení integrované dopravy narůstají počty stížností nejen na jízdní řád linky číslo 432, ale i na jejím nepřípoji s vlaky ve směru Nymburk. Zkrátka v integrovaných autobusových linkách je zmatek a lidé nevědí, jak fungují.
 

Ochutnávejte místní speciality a to, co si doma nedáte

A pokud budete cestovat do zahraničí, máme pro vás další díl seriálu, jak si na cestách poradit. Tentokrát vám prozradíme, že paštiky máte nechat doma, vemte si raději rybičky. Taky je důležité vědět, že místní jídlo si dát můžete, ale vodu pijte pouze balenou. A když onemocníte, je důležité znát, jak máte postupovat.

Rakovina plic bývá ortelem smrti, neboť lidem často zbývá rok života. Tým českých i mezinárodních odborníků vyvinul v pražském SOTIU ojedinělý lék na rakovinu plic. Jestli léčba zabere, to bude testovat víc než stovka nemocných z Česka i Slovenska.

A co by ještě nemělo uniknout vaší pozornosti? Benešov zavádí pro místní Mobilní rozhlas, v Nymburce budou moct rodiče konečně zaparkovat před školkou a trať Praha - Úvaly hlásí splněno, hotovo a předáno.

A kam si zajít do kina? Přece do letňáku a nejlépe ZADARMO.